fbpx
Let op geld lenen kost geld

Wees gerust, wij komen niet met tips waar je fiscaal jurist voor moet zijn om ze toe te passen. Er zijn een aantal nuttige tips die eenvoudig toepasbaar zijn en die je toch een grote besparing op kunnen leveren.

Besparen op belasting

Alles leren over besparen op vaste lasten?

Let bij het kopen van een (tweedehands) auto ook op de belastingheffing

In jouw zoektocht naar een andere auto neem je waarschijnlijk de hoogte van de motorrijtuigenbelasting niet mee. Onze tip is om dat wel te doen. Tegenwoordig kun je goedkoop een tweedehands dieselauto kopen, maar de hoogte van de motorrijtuigenbelasting is bij deze auto’s een groot nadeel. De heffing komt namelijk veel hoger uit dan bij een benzineauto.

 

Vergeet jouw recht op toeslagen niet

De Belastingdienst geeft geld weg in de vorm van bijvoorbeeld de zorgtoeslag en huurtoeslag, maar je moet er wel zelf voor zorgen dat je het krijgt. Op Toeslagen.nl kun je berekenen waar je recht op hebt. Er is wel een tijd aan gebonden. Je kunt toeslagen maar beperkt met terugwerkende kracht aanvragen. Bijvoorbeeld de zorgtoeslag over 2019 moet je vóór 1 september 2020 aanvragen bij de Belastingdienst, anders vervalt je recht.

Vergeet de hypotheekrenteaftrek niet

Heb je een eigen huis met daarop een hypotheek? Waarschijnlijk heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Van de betaalde hypotheekrente geeft de Belastingdienst jou een deel terug. Met de jaarlijkse belastingaangifte kun je een teruggave aanvragen. Wil je liever sneller een belastingvoordeel? Met een voorlopige teruggave kun je een voorschot krijgen van de Belastingdienst.

 

Bepaalde zorgkosten zijn aftrekbaar

Heb je jaarlijks hoge zorgkosten die je niet vergoed krijgt van de verzekeraar? Mogelijk kun je ze meenemen in de aangifte inkomstenbelasting. Het gaat bijvoorbeeld om tandartskosten waar je geen tandartsverzekering voor hebt. Of je maakt hoge kosten in verband met verpleging in een verpleeghuis. Niet alle medische kosten zijn aftrekbaar, maar veel kosten wel.