Let op geld lenen kost geld

Aandachtspunten wanneer u een nieuwe woning gaat bouwen

  • Remko Oversluiten.nl
  • Geschreven door Remko van der Steen op 12 maart 2018

Nieuwe woning

In de komende jaren is het de bedoeling dat er circa 85.000 nieuwe woningen per jaar worden gebouwd. Voor wie er over nadenkt om zelf een nieuwe woning te gaan bouwen, hebben wij in dit artikel enkele tips.

In de komende jaren zullen de inspanningen om nieuw woningen te bouwen sterk worden opgevoerd. Misschien een goed moment u te laten informeren over wat er allemaal bij komt kijken als u een woning laat bouwen.

 

Langere periode

Wanneer u een bestaande woning koopt, dan is de tijd tussen het moment van koop en de levering van het pand over het algemeen relatief kort.  Als u besluit een pand te kopen dat nog gebouwd moet worden, dan is deze termijn veel langer, misschien zelfs wel langer dan een jaar.

 

Tijdelijk dubbele woonlasten

Wanneer u een hypotheek afsluit voor een nieuw te bouwen woning, wordt de geldlening in één keer ter beschikking gesteld. Dit geld komt in een depot. Uit dit depot worden gedurende de maanden dat de bouw plaatsvindt de hieraan verbonden kosten betaald.  Naarmate de bouw vordert, wordt het saldo in het depot dus lager.

Wat niet iedereen beseft, is dat de hypotheek in uiterlijk 30 jaar moet worden afgelost, wil de hypotheekrente aftrekbaar zijn. Deze maandelijkse aflossingen starten direct nadat het geld is ontvangen. Dus op het moment dat de bouw nog moet beginnen. Deze aflossingen kunnen niet uit het depot worden gefinancierd. In de praktijk betekent dit dat u gedurende de bouw te maken krijgt met de lasten van de woning waarin u woont én de volledige maandelijkse aflossing op de lening voor uw nieuwe woning. U heeft dus tijdelijk dubbele woonlasten.

 

Gunstig voor risico-opslag

Veel geldverstrekkers verlenen een korting op de rente indien de lening beneden een bepaald niveau daalt ten opzichte van de waarde van de woning.  Naarmate de waarde van de woning hoger is dan de lening, krijgt u een hogere korting op de hypotheekrente die u met de bank bent overeengekomen.

Bij nieuwbouw leent u een bedrag voor de bouw van de woning. Doordat u de nieuwe woning binnen afwerkt en inricht, de tuin op orde brengt en de erfafscheiding aanbrengt is in de praktijk te zien dat de actuele waarde van de woning vrij snel hoger is dan het geleende bedrag. Het is daarom verstandig bij het selecteren van de geldverstrekker ook te kijken bij wie u het snelst profiteert van deze korting op de hypotheekrente.

 

 Rechtsbijstandverzekering geen overbodige luxe

Bij nieuwbouw krijgt u gedurende de bouwperiode te maken met veel leveranciers van goederen en diensten. Hoewel de meeste leveranciers erg hun best doen om een goede prestatie neer te zetten, is de kans toch groot dat u met een of meerdere van deze partijen tijdens de bouw in een stevige discussie komt. Wij adviseren onze relaties dan ook om altijd een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voordat de koopovereenkomst wordt gesloten en de bouw begint. Wanneer er eenmaal een geschil is, kan er geen rechtsbijstandverzekering meer worden afgesloten die voor dat betreffende geschil kan worden ingeroepen.

Neem direct contact op!