Let op geld lenen kost geld

‘Hypotheek binnen een week’ mag niet waarschuwt de AFM

  • Remko Oversluiten.nl
  • Geschreven door Remko van der Steen op 8 maart 2018

Hypotheek in een week

Reclame uitingen zoals ‘ Hypotheek binnen een week ’ mag niet waarschuwt de AFM (Autoriteit Financiële Markten)

Reclames zoals ‘ Hypotheek binnen een week ’ en ‘ Hypotheek binnen 24 uur ’. Wie kent ze niet? Reclames die laten zien hoe snel en gemakkelijk het is om bij hen een hypotheek af te sluiten. Buiten het feit dat het bijna niet haalbaar is om een hypotheek zo snel af te sluiten. Waarschuwt de AFM dat reclames gebaseerd op de snelheid en gemak van het afsluiten van een hypotheek in strijdt is met de regels.

Waarom mag het niet?

Het kopen van een woning is een ingrijpende keuze. Hier zitten flinke financiële gevolgen aan voor de lange termijn. Het is dan ook belangrijk dat consumenten zich goed laten informeren en een goede weloverwogen beslissing kunnen maken. Een hypotheek binnen een dag of week geeft consumenten niet de ruimte om hier rustig over na te denken en de voor en nadelen van diverse constructies tegen elkaar af te wegen. Campagnes waarin consumenten worden gelokt met de snelheid van het afsluiten van een hypotheek zijn dan ook niet toegestaan. De AFM heeft de desbetreffende partijen hierover gewaarschuwd.

Begrip over snelheid

De AFM begrijpt wel dat in de huidige krappe woningmarkt het goed is dat de consument snel duidelijkheid krijgt over de financiering. De toezichthouder vindt het dan ook positief dat hypotheekverstrekkers de doorlooptijden van hypotheekaanvragen proberen te verkorten. Zolang dit allemaal maar zorgvuldig gebeurt én het belang van de consument voorop staat!

Is een hypotheek in een week of dag reëel?

Vaak geven de hypotheekverstrekkers aan dat de hypotheek binnen een week of dag geregeld kan worden, mits je alle benodigde documenten correct en direct aanlevert. Dit is vaak lastiger dan je in eerste instantie zou denken. Oké, recente salarisstroken, werkgeversverklaring en koopovereenkomst. Dat moet nog wel lukken. Maar wat denkt u van taxatierapporten en aangifte inkomstenbelasting? Dit soort zaken kosten vaak al een aantal weken om aan te vragen. Heeft u al deze documenten reeds in uw bezit? Dan gaat het bij veel andere hypotheekverstrekkers vaak ook al een stuk sneller!

Neem direct contact op!