Let op geld lenen kost geld

Zonnepanelen beschadigd? Wie dekt de schade?

  • remko oversluiten.nl
  • Geschreven door Remko van der Steen op 17 oktober 2016

Veel mensen leveren een bijdrage aan een schoner milieu door zonnepanelen te plaatsen. Maar wie dekt de schade als uw zonnepanelen zijn beschadigd? Is er verschil tussen een koop- of huurhuis?

Zonnepanelen ogen robuust, maar zijn kwetsbaar. Bijvoorbeeld als bij een herfststorm een tak op uw zonnepanelen belandt. Of een losgeraakte vlieger of stuk vuurwerk op uw zonnepaneel terechtkomt. Wie dekt dan de schade? Moet u daar een extra verzekering voor afsluiten? Is er verschil tussen de eigenaar van een huis of een huurder?

Eigen huis
Heeft u een eigen huis en zijn er zonnepanelen geplaatst op uw dak? Bij een eventuele schade is het dan belangrijk of de panelen zijn vastgezet of met kliksysteem zijn gemonteerd op uw dak.

Vaste panelen
Zijn de zonnepanelen vast gemonteerd aan uw dak, dan dekt uw opstalverzekering de schade. Houdt u wel rekening met de hoogte van het verzekerde bedrag. Zijn uw zonnepanelen een investering, dan moet u het verzekerde bedrag wellicht naar boven bijstellen.

Niet alle verzekeraars dekken de schade als gevolg van natuurrampen, zoals een zware storm- of hagelbui. Informeer daarom vooraf bij ons welke schade wel of niet wordt vergoed.

Losse panelen
Heeft u een eigen huis maar liggen uw zonnepanelen ‘los’ op het dak, dan vergoeden niet alle opstalverzekeringen de schade. Dit is bijvoorbeeld het geval als de panelen met een kliksysteem op uw (plat) dak zijn gemonteerd.

Door dit systeem zien niet alle verzekeraars de panelen als onderdeel van het onroerend goed. Mogelijk valt de dekking dan wel onder uw inboedelverzekering. Houdt er wel rekening mee dat deze panelen eenvoudig zijn te verwijderen. Bij diefstal zijn dan niet altijd braaksporen zichtbaar. Voor veel verzekeringsmaatschappijen is dat wel een voorwaarde om uit te keren.

Huurder
Huurt u een huis, dan heeft u geen opstalverzekering. In veel gevallen kunt u uw zonnepanelen dan wel verzekeren via uw inboedelverzekering onder de noemer huurdersbelang. Het is wel raadzaam om vooraf bij ons te informeren of u een extra verzekering voor uw panelen moet afsluiten.

Meer informatie
Wilt u meer weten of advies over het verzekeren van zonnepanelen? Neem dan contact met ons op.