Ongeveer 90% van de Nederlanders gaat met de auto op vakantie in het binnenland. Wanneer Nederlanders naar het buitenland gaat pakt nog iets meer als de helft, 55%, de auto. Maar de vakantiepret kan enorm omslaan wanneer er schade aan de auto ontstaat. Je wilt natuurlijk weten of je auto nog gemaakt kan worden, zodat je snel weer verder kan rijden. Wat moet je doen als je autoschade hebt opgelopen in het buitenland?

Let op: er is een verschil tussen schade en pech
Het is goed om te weten wat de verzekeraar ziet als schade en wat als pech. Schade veroorzaakt doordat een andere auto op je is gebotst, wordt vaak wel vergoed. Maar wanneer je een klapband of oververhitte motor op hebt gelopen wordt dit vaak gezien als pech. Dit is bij veel autoverzekeringen niet verzekerd. Mocht je er zeker van zijn dat je schade op hebt gelopen dat verzekerd kan worden? Begin dan met het eenvoudige stappenplan.

1. Bel de alarmcentrale
Wanneer je schade hebt opgelopen, bel dan meteen met de alarmcentrale van je autoverzekeraar. De alarmcentrale is altijd te bereiken. Het is erg belangrijk dat je dit doet, want je moet alles wat je doet nauwkeurig overleggen met de alarmcentrale. Anders kan het zo zijn dat (een deel van) de rekening alsnog voor jezelf is.

2. Auto wordt naar de garage gesleepd
De alarmcentrale gaat nu als het goed is voor je regelen dat jouw auto naar een garage dicht in de buurt wordt gesleept. Het maakt hierbij verder niet uit welke autoverzekering je hebt.

3. De auto wordt gerepareerd of is total loss
Het ligt een beetje aan het soort schade wat er vervolgens met je auto gebeurt. De alarmcentrale beslist of jou auto kan worden gerepareerd. Indien dit niet mogelijk is binnen een paar dagen dan bepaalt de alarmcentrale wat er gebeurt met de auto. Zo kan het zijn dat je auto naar Nederland moet voor reparatie. Als je auto total loss is beslist de alarmcentrale of je auto naar de sloop gaat of het (ter plekke) verkocht wordt.

4. Ander vervoer en weer terug naar huis
Wanneer je noodgedwongen langer in het buitenland moet blijven door de schade aan je auto, krijg je in overleg met de alarmcentrale soms ook nog (een deel van) deze meebrengende kosten vergoed. Dit geldt ook voor de kosten van het vervangende vervoer dat geregeld moet worden om weer terug te komen naar huis. Maar hoe kom je thuis zonder je eigen auto? De alarmcentrale beslist of je vervangend vervoer krijgt, of dat je met bijvoorbeeld het vliegtuig of de trein naar huis moet.