Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die je afsluit zodat bij (onverwacht) overlijden de financiële consequenties van jouw overlijden opgevangen kunnen worden. Veel mensen vinden het een fijn idee dat wanneer ze plotseling komen te overlijden hun nabestaanden niet met veel financiële problemen achterblijven. Maar wanneer je een verzekering afgesloten hebt betekent dit niet dat je jouw hele leven hieraan vast blijft zitten. Het kan zijn dat je liever zelf gaat sparen of het risico van overlijden te klein vindt voor een verzekering. Het opzeggen van je overlijdensrisicoverzekering is dan vaak vrij eenvoudig.

Opzeggen per brief
Het opzeggen van je overlijdensrisicoverzekering gaat altijd per brief, ook in het steeds technologischer wordende tijdperk. Dit omdat de verzekeraar jouw handtekening nodig heeft als goedkeuring van het opzeggen van de verzekeraar. Als er twee verzekeringsnemers staan op de polis, moeten beiden een handtekening zetten.
Je verzekeraar mag en kan jouw verzekering niet stoppen wanneer je premie betaalt. Je kunt dus makkelijk je verzekering opzeggen wanneer je weer premie moet betalen. Als dit een keer per jaar is heb je dus maar een keer per jaar een moment waarop jij jouw verzekering op kan zeggen, als je iedere maand premie betaalt is dit vanzelfsprekend iedere maand. Het opzeggen van de verzekering kost jouw helemaal niets. Verder is het goed om te weten dat de opzegtermijn bij veel verzekeraars vier weken is.

Verpande verzekering opzeggen
Het kan zijn dat je jouw overlijdensrisicoverzekering hebt laten koppelen aan je hypotheek, deze twee zijn dan verbonden. Als een van de verzekeringnemers dood gaat, kan het verzekerde kapitaal gegeven worden aan de hypotheekverstrekker zodat een deel van de hypotheek afbetaald kan worden. De rechten van de verpande polis liggen dan volledig bij degene die jouw de hypotheek verstrekt. Wanneer je in dit geval jouw overlijdensrisicoverzekering op wil zeggen heb je dus ook toestemming nodig van jouw hypotheekverstrekker.

Dit gebeurt er met de afkoopwaarde of premiedepot
Bij sommige verzekeraars is in de polis een afkoopwaarde of een premiedepot opgenomen. Dit wil zeggen dat je een bedrag terugkrijgt wanneer je besluit de verzekering op te zeggen. Wanneer je de verzekering net afsluit betaal je namelijk aan het begin teveel voor het risico van het overlijden en later te weinig omdat je bijvoorbeeld ouder wordt. Sommige verzekeraars zetten dit teveel betaalde bedrag apart, in een ‘premiedepot’. Mocht je jouw verzekering voor het einde van de looptijd stoppen, krijg je soms het ‘teveel’ betaalde bedrag terug van de verzekeraar.