fbpx
Let op geld lenen kost geld

Een huis kopen – Wat betaal je aan kosten koper?

Bereken je oversluitvoordeel binnen 10 seconden!

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 0% en de maximale rente 14%.

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 1% en de maximale rente 7%.

U kunt €{{ savingsResult.value }} p/m besparen!

*Dit bedrag kan afwijken afhankelijk van uw persoonlijke situatie
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaaroverzicht te ontvangen
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaarovericht te ontvangen

Het kopen van een huis kun je financieren met een hypotheek, maar er blijven kosten over waar je spaargeld voor nodig hebt. Dit zijn de zogenaamde kosten koper. Een belangrijk onderdeel hiervan is de overdrachtsbelasting, maar mogelijk kom je in aanmerking voor een vrijstelling. Wat zijn de voorwaarden voor de vrijstelling en hoe hoog zijn de kosten koper?

Een huis kopen – Wat betaal je aan kosten koper?

Huizenkopers betalen naast de koopsom van het huis ook hoge kosten. Helaas kom je daar niet onderuit. Je ziet de term ‘k.k.’ vaak in huizenadvertenties staan. Dat betekent dat jij als koper staat voor de kosten van de overdracht, maar daar blijft het niet bij. Er zijn meer kosten die op jouw bordje komen.

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht

Eerst twee tips van Ad Viseur

“Zorg voor cash! De kosten koper kun je namelijk niet meefinancieren in een hypotheek. Daar heb je echt spaargeld voor nodig. En pas op met het afsluiten van leningen en het sluiten van een leasecontract voor een auto. Deze ‘schulden’ worden namelijk geregistreerd bij het BKR en verlagen wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen op jouw inkomen.”

Wat betaal je aan kosten koper?

Er zijn kosten die je altijd maakt en er zijn aanvullende kosten die je in sommige gevallen maakt. De kosten waar je niet onderuit komt als je het huis koopt met een hypotheek zijn.

  • Advies- en bemiddelingskosten – voor het regelen van de hypotheek
  • Taxatiekosten – de bank wil weten wat de waarde van het huis is. Deze wordt vastgesteld door een onafhankelijke taxateur
  • Notariskosten
  • Overdrachtsbelasting van 2% (in sommige gevallen ben je vrijgesteld)

De kosten die je mogelijk ook maakt zijn:

  • Bouwkundige keuring – Hiermee kun je de bouwkundige staat van het huis achterhalen
  • Kosten NHG – Deze kosten betaal je als je kiest voor een hypotheek met NHG. De heffing bedraagt 0,7% van het hypotheekbedrag)
  • Courtage voor de aankoopmakelaar

Wanneer betaal je geen overdrachtsbelasting?

Koop je een huis en ben je nog geen 35 jaar oud? Je hebt geluk, want je betaalt geen overdrachtsbelasting. Deze vrijstelling kun je als ‘jonge’ koper eenmalig gebruik van maken. Deze vrijstelling is beperkt vanaf 1 april 2021. Vanaf dat moment geldt de vrijstelling alleen voor het kopen van een huis tot een bedrag van €400.000.

Koop je een huis waar je niet zelf in gaat wonen? Dan is de overdrachtsbelasting per 1 januari verhoogd naar 8%.

Wat ben je aan kosten koper kwijt?

Het totaalbedrag hangt af van verschillende factoren en het maakt natuurlijk ook een groot verschil of je wel of niet de overdrachtsbelasting verschuldigd bent. Bij het kopen van een huis van €300.000 kun je ongeveer uitgaan van €12.500 tot €17.500 aan kosten. Als je in de gelukkige positie bent dat je geen overdrachtsbelasting betaalt, kom je €6.000 lager uit.

Heb je koopplannen en wil je weten wat je kunt lenen en wat de maandlasten worden? Zoek niet verder. Onze hypotheekadviseurs kunnen jou er alles over vertellen.

Ja, ik wil een gratis hypotheek oversluiten gesprek