Let op geld lenen kost geld

Hypotheek oversluiten: Complete gids

Bereken je oversluitvoordeel in slechts 10 seconden

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 0% en de maximale rente 14%.

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 1% en de maximale rente 7%.

U kunt €{{ savingsResult.value }} p/m besparen!

*Dit bedrag kan afwijken afhankelijk van uw persoonlijke situatie
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaaroverzicht te ontvangen
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaarovericht te ontvangen

Wat is het oversluiten van de hypotheek?

Het oversluiten van een hypotheek is het proces waarbij je wisselt van hypotheek. Daarbij los je jouw bestaande hypotheek vervroegd af met een nieuwe hypotheek. Dit doe je meestal om te profiteren van lagere maandlasten of vanwege ongunstige voorwaarden bij je huidige hypotheek.

Het oversluiten van de hypotheek is inmiddels enorm populair geworden onder Nederlandse huisbezitters. Het oversluiten van de hypotheek is in 2022 vooralsnog zelfs meer in trek dan hypotheken voor kopers. Door de historisch lage hypotheekrente waren extreme maandlasten dalingen eerder regel dan uitzondering bij oversluiten. Inmiddels stijgt de hypotheekrente weer fors en lijkt oversluiten minder aantrekkelijk te worden voor huisbezitters.

Wil jij, nu de hypotheekrentes rap aan het stijgen zijn, weten hoeveel je kan besparen als je nu zou oversluiten naar de laagste rente? Oversluiten.nl maakt gratis en vrijblijvend een bespaaroverzicht voor je. Je mag zelf weten wat je met de informatie doet en zit nergens aan vast. Wil je wel dat wij de oversluiting uitvoeren en lukt ons dit niet? Dan hoef je ons niets te betalen. No cure – No pay. We scoren niet voor niets een 9.6 op Advieskeuze.nl op hypotheek oversluitingen.

Het oversluiten van de hypotheek is niet alleen interessant voor hypotheekbezitters met een verouderde hoge rente die al tijden niet naar de hypotheek hebben gekeken. Het is ook interessant voor een grote groep Nederlanders die ontevreden is over hun hypotheekvorm. Heb je bijvoorbeeld nog een oude beleggingshypotheek? Levenhypotheek? Aflossingsvrije hypotheek? Laat dan altijd je hypotheek gratis en vrijblijvend checken.

contact opnemen voor eventuele vragen

9.5
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
Deze waardering is gebaseerd op 293 beoordelingen.
Drunen
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star empty
23-05-2022
Snel, vriendelijk contact met kennis van zaken. Nemen uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden. Eerste aanbod was van hypotheekverstrekker waar we gevoelsmatig minder mee hadden. Dit was geen enkel probleem en er werd gelijk naar een alternatief gezocht! Inmiddels alles rond en geregeld!
Anoniem
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
23-05-2022
Goed en duidelijk advies, altijd goed bereikbaar via en mail en telefoon! Zeer tevreden.
Luit
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
23-05-2022
Erik heeft ons erg goed begeleid en gesteund bij het oversluiten van de hypotheek. Hij reageert snel op vragen en geeft prima informatie.
LS
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
23-05-2022
Altijd bereid om te helpen of terug te bellen. Geduldig en duidelijk
Arie
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
23-05-2022
Eric hield mij constant op de hoogte over de gang van zaken. Op vragen van mij kreeg ik snel en netjes antwoord.

Wanneer een hypotheek oversluiten?

Er zijn meerdere situaties wanneer het oversluiten van een hypotheek gunstig is.

 1. De besparingen bij oversluiten overstijgen de kosten.
 2. Je huidige hypotheekvorm zorgt voor problemen.
 3. Je wilt het hypotheekbedrag verhogen.
 4. Je wilt de overwaarde van je woning in de hypotheek verwerken. 

Het oversluiten van een hypotheek is vooral gunstig wanneer je ontevreden bent met de huidige voorwaarden van je hypotheek. De drie hoofdredenen waarom je een hypotheek zou omzetten, zijn lagere maandlasten, die lage maandlasten lang vastzetten en een kwalitatief betere hypotheek. Heb je bijvoorbeeld spijt van je oude hypotheekvorm? Door je hypotheek om te zetten, kun je voorgoed afscheid nemen van de ongunstige voorwaarden. Tevens is met de huidige hypotheekrentes de kans heel groot dat ook jij flink kunt besparen op jouw maandlasten.

Een voorbeeld:
Stel, je hebt in 2014 een hypotheek afgesloten voor €300.000,-. Tegen de huidige hypotheekrentes (1,5%) betaal je, zonder rekening te houden met aflossingen, per maand €375,- aan hypotheekrente. In 2014 betaalde je nog 4% aan hypotheekrente. Dit geeft een rentelast van €1.000. Dat is een verschil van maar liefst €625,- per maand.

Bereken je oversluit voordeel

Wanneer mag je een hypotheek omzetten?

Wanneer mag je een hypotheek oversluiten?

Je mag een hypotheek omzetten op ieder gewenst moment, ongeacht je leeftijd of de looptijd van je hypotheek.

Wel zijn er situaties waarin het oversluiten van een hypotheek niet voordelig is. Die situaties zijn, zoals eerder genoemd, voornamelijk de situaties waarin de boeterente hoger is dan de besparing en als de rentevaste periode bijna afloopt.

Die situatie is voor iedereen anders. Of dit voor jou het juiste moment is, kun je makkelijk en snel berekenen. Je kan volgende maand al honderden euro’s op je hypotheek besparen. Een voorbeeldberekening vind je in de onderstaande casus.

wanneer hypotheek oversluiten

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht

 

 

Hoe werkt het oversluiten van een hypotheek?

 1. Vraag een gratis persoonlijk bespaaroverzicht aan en zie of oversluiten verstandig is voor jou.
 2. Bespreek je wensen en mogelijkheden met een hypotheekadviseur.
 3. Je levert documenten aan, zoals een loonstrook en een werkgeversverklaring. 
 4. Een adviseur stelt het dossier samen zodat alles klaar ligt voor jouw notaris.
 5. Je tekent na goedkeuring door de bank de hypotheekofferte.
 6. De notaris koppelt de nieuwe hypotheek aan je huis en lost de oude hypotheek af.
 7. De lagere maandlasten gaan direct in.

Als klant ontvang je bij Oversluiten.nl een log-in voor je eigen online omgeving. Daarin kun je stukken uploaden, de voortgang zien en belangrijke berichten lezen. Daarnaast word je tijdens het hele proces door onze adviseur op de hoogte gehouden. 

Als er nog belangrijke zaken spelen die specifiek zijn voor jouw situatie, dan ontvang je hierover uiteraard advies. Dit is ook te zien in jouw online omgeving. Denk bijvoorbeeld aan levensverzekeringen of kapitaalverzekeringen.

gratis hypotheek oversluiten-gesprek

 

Wat zijn de kosten van het omzetten van een hypotheek?

Bij het oversluiten van een hypotheek komen bepaalde kosten kijken. Denk aan notariskosten, taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten en de boeterente. De kosten zijn gemiddeld als volgt:

Notariskosten: 500-800 euro
Taxatiekosten: 500-600 euro
Advies- en bemiddelingskosten: vanaf 1.995 euro
Boeterente: verschilt per situatie

Wellicht dat deze kostenposten vragen oproepen. Daarom volgt hier een uitleg:

Notariskosten
Een bezoekje aan de notaris is verplicht bij het oversluiten van een hypotheek. De tarieven verschillen per notaris. De tarieven die een notaris rekent hebben niets te maken met de kwaliteit van het verrichte werk. Het verschil kan komen door de snelheid waarmee je bij de notaris terecht kunt. De notariskosten bedragen 500-800 euro. Oversluiten.nl regelt de notaris in overleg met jou, waardoor je zelf nergens achteraan hoeft. 

Taxatiekosten
Ook onder de taxatiekosten kom je niet uit. Voor het afsluiten van een hypotheek eist de bank namelijk een onafhankelijke taxatie om helder te krijgen wat de waarde van je huis is. De kosten voor een taxatierapport zijn afhankelijk van de regio. Let op: als de hypotheek lager is dan 60% van de WOZ-waarde, is een taxatie niet altijd noodzakelijk. De taxatiekosten bedragen 500-600 euro. Oversluiten.nl regelt de taxatie in overleg met jou, waardoor je zelf nergens achteraan hoeft. 

Advies- en bemiddelingskosten
Het oversluiten van je hypotheek kan snel, maar achter de schermen moet er veel gebeuren. Een hypotheekadviseur verstrekt het advies en vervolgens volgt de administratieve afwikkeling met de oude en de nieuwe bank. Dit zijn essentiële kosten bij het oversluiten van een hypotheek. Een basisoversluiting via Oversluiten.nl is al mogelijk vanaf €1.995,-. 

Boeterente
De boeterente bestaat uit de misgelopen inkomsten voor je huidige hypotheekverstrekker. Deze rente is één van de belangrijkste kostenposten bij het oversluiten van een hypotheek. 

De hoogte van deze kosten hangt af van je hypotheekschuld en de resterende looptijd van de huidige rentevaste periode. Bereken nu hoe hoog de boeterente voor jou uitvalt in dit gratis bespaaroverzicht. In het onderstaande kopje volgt meer informatie over de boeterente.

Ja, ik wil een gratis hypotheek oversluiten gesprek

Boete bij hypotheek oversluiten

‘Boete’ klinkt als een sanctie van een overtreding, maar dat is het natuurlijk niet. De boete bij het oversluiten van een hypotheek is in het leven geroepen om de misgelopen inkomsten van de bank op te vangen.

Door het tussentijds openbreken van de rentevaste periode breek je het contract open. Voor de misgelopen inkomsten brengt de bank een boete in rekening. Die boete wordt ook wel de boeterente genoemd.

Hoe hoog is de boete bij het oversluiten van een hypotheek?
De hoogte van de boete bij het oversluiten van een hypotheek is doorgaans zo’n 10-20% van de hypotheek. De boeterente is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Hoogte hypotheekschuld;
 • Resterende rentevaste periode;
 • Hoogte hypotheekrente in de rentevaste periode;
 • Actuele hypotheekrente;
 • Boetevrije aflospercentage.

Een vuistregel is hoe hoger de hypotheekschuld is, hoe hoger de vastgezette rente is en hoe langer de vastgezette periode nog duurt, hoe hoger de boete wordt. Dit komt simpelweg doordat de bank meer inkomsten misloopt.

Andersom: hoe lager de hypotheekschuld is, hoe lager de vastgezette rente is en hoe korter de vastgezette periode nog duurt, hoe lager de boete uitvalt.

Benieuwd hoeveel boete jij moet betalen bij het oversluiten van je hypotheek? Bij Oversluiten.nl kan je vrijblijvend opvragen hoe hoog de boeterente in jouw persoonlijke situatie wordt. Vervolgens kom je er middels een persoonlijk bespaaroverzicht gratis en vrijblijvend achter wat je kan besparen.

Hypotheek oversluiten zonder boete
Een hypotheek oversluiten zonder boete is mogelijk. Er zijn twee situaties waarin dit kan: bij het bereiken van de einddatum van de rentevaste periode en na het verkopen van je huis.

Het is mogelijk om jouw hypotheek boetevrij over te sluiten omdat de bank geen inkomsten misloopt.

 

Valkuilen bij het oversluiten van een hypotheek

Er zijn een paar valkuilen waar veel mensen keer op keer invallen. Voor de duidelijkheid hebben we ze hier op een rijtje gezet:

 1. De kosten moeten terugverdiend kunnen worden. Als je hypotheek nog maar een aantal jaren loopt, kunnen de kosten niet worden terugverdiend in de resterende looptijd van de hypotheek.
 2. Je stelt het oversluiten uit om de boeterente te verlagen. Het omzetten uitstellen zorgt waarschijnlijk voor een lagere boeterente, maar ook voor een beperkter financieel voordeel door het overstappen naar een andere hypotheek.
 3. Het oversluiten van je hypotheek is niet verstandig door je huidige hypotheekvorm. Met een bankspaarhypotheek is het bijvoorbeeld nog maar de vraag of het oversluiten gunstig is. Dat komt door de samenstelling van deze hypotheekvorm.
 4. Maak een zuivere vergelijking van de maandlasten van vóór en na het oversluiten. Er zijn adviseurs die de looptijd van de hypotheek flink verlengen om op deze manier lagere maandlasten te creëren. Dat geeft een vertekend beeld en is vaak geen eerlijke vergelijking.

gratis complete hypotheek oversluiten gids

Specifieke situaties bij een hypotheek oversluiten

Het omzetten van een hypotheek kan veel vragen oproepen. Heb je een vraag over jouw specifieke situatie die hier niet tussenstaat? Schroom dan niet om contact op te nemen. Stuur een mailtje naar info@oversluiten.nl, bel ons via het nummer 040-2371234 of stuur ons een WhatsApp-berichtje op 06-1136 7326. Eén van onze medewerkers helpt je verder.

Hypotheek oversluiten met NHG

Bij het oversluiten van je hypotheek, kun je in je nieuwe hypotheek kiezen voor NHG. Ook als je dit niet had in de vorige hypotheek. Voor het krijgen van een NHG-hypotheek moet je wel voldoen aan de gestelde voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dat de hypotheeksom maximaal €325.000 bedraagt. De waarde van het huis mag dit maximumbedrag ook niet overtreffen.

Hypotheek oversluiten: opnieuw 30 jaar hypotheekrenteaftrek?

Wanneer je jouw hypotheek oversluit, ontvang je niet opnieuw 30 jaar hypotheekrenteaftrek. De begindatum van de hypotheekrenteaftrek blijft op exact dezelfde dag staan. De aftrek heeft betrekking op het oorspronkelijk geleende bedrag, ook na het oversluiten van de hypotheek.

Kan ik mijn hypotheek oversluiten als mijn huis onder water staat?

Jazeker, het is oversluiten van je hypotheek is ook mogelijk in een vervelende situatie als deze. Raadpleeg voor meer informatie deze pagina over het oversluiten van een hypotheek als het huis onder water staat.

Is een hypotheek oversluiten en verhogen slim?

Absoluut. Als je jouw huidige hypotheek wilt verhogen, is het doorgaans voordeliger om hem meteen over te sluiten naar een lagere rente. Lees meer op deze pagina over een hypotheek verhogen.

Kun je een hypotheek gedeeltelijk oversluiten?

Je hypotheek gedeeltelijk oversluiten is geen logische optie, maar het is wel mogelijk. Je hebt bijvoorbeeld de helft van je hypotheek aflossingsvrije hypotheek. Bij dezelfde bank kun je deze hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm. Je kunt niet een deel van je hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. Daar willen banken niet aan meewerken.

Kan ik een persoonlijke lening oversluiten naar een hypotheek?

Alhoewel een persoonlijke lening oversluiten naar een hypotheek niet mogelijk is, kun je wel een persoonlijke lening meefinancieren in een hypotheek. In dat geval wordt de persoonlijke lening afbetaald en de schuld wordt toegevoegd aan de hypotheekschuld. Dit is aantrekkelijk, omdat de hypotheek gemiddeld goedkoper is door een lagere rente. Dit heeft wel gevolgen voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente, tenzij de persoonlijke lening gebruikt is voor het verbouwen van het huis. De bank moet wel bereid zijn om de persoonlijke lening mee te financieren in de hypotheek.

Kan ik een doorlopend krediet oversluiten naar een hypotheek?

Alhoewel een doorlopend krediet oversluiten naar een hypotheek niet mogelijk is, kun je wel een doorlopend krediet meefinancieren in een hypotheek. In de volksmond betekenen deze twee hetzelfde. Geldverstrekkers staan hier niet echt om te springen en er worden voorwaarden aan gekoppeld. Lees meer over dit onderwerp op onze pagina over een doorlopend krediet oversluiten naar een hypotheek.

Kan ik een hypotheek die voor 30 jaar vaststaat oversluiten?

Een hypotheek die voor 30 jaar vast staat, kun je oversluiten. Echter moet je rekenen op een boeterente als je de hypotheek gedurende de looptijd oversluit. Bekijk of de voordelen opwegen tegen de nadelen met onze hypotheek oversluiten calculator.

Wat komt er kijken bij een hypotheek oversluiten bij dezelfde bank?

Je kunt ervoor kiezen om een hypotheek over te sluiten bij dezelfde bank. Dit staat ook wel bekend als het intern oversluiten van een hypotheek. In het geval van een hypotheek intern oversluiten, breng je de notaris een bezoekje. Er wordt dan een nieuwe hypotheekakte opgemaakt. Een hypotheek oversluiten bij dezelfde bank is doorgaans sneller en voordeliger dan bij een andere bank.

Wat komt er kijken bij een hypotheek oversluiten naar een andere bank?

Een hypotheek oversluiten naar een andere bank behoort tot de mogelijkheden. Het verschil tussen oversluiten bij dezelfde bank is heel simpel. Het enige puntje dat ze differentieert is dat je bij het oversluiten van je hypotheek naar een andere bank vaarwel zegt tegen je huidige hypotheekverstrekker. Als je een hypotheek wilt oversluiten bij een andere bank, is een notarisbezoekje ook noodzakelijk.

Wat moet er gebeuren met de levensverzekering gekoppeld aan de oude hypotheek?

Je kunt de levensverzekering koppelen aan de nieuwe hypotheek. Een andere optie is om de levensverzekering te beëindigen. Als er een waarde is opgebouwd in de levensverzekering, kun je de waarde gebruiken voor het gedeeltelijk aflossen van de hypotheek. Bij het oversluiten van een spaarhypotheek kun je de levensverzekering niet meenemen naar de nieuwe hypotheek.

Kan ik een hypotheek oversluiten of afsluiten als ik al een lening op naam heb?

Een lening op je naam zorgt ervoor dat je minder hypotheek op je inkomen kunt krijgen. Toch wil een lening niet per definitie zeggen dat je jouw hypotheek niet kunt oversluiten. Een hypotheekadviseur kan voor jou berekenen of het oversluiten van je hypotheek lukt ondanks een lening op jouw naam.

Waar moet ik op letten bij het oversluiten van een spaarhypotheek?

Het doel van het oversluiten is vaak het krijgen van een lagere hypotheekrente. Voor een spaarhypotheek is een hogere hypotheekrente juist een voordeel. In een spaarhypotheek bouw je namelijk een kapitaal op in een gekoppelde levensverzekering. De vergoeding over het spaardeel is gelijk aan de te betalen hypotheekrente. Hierdoor ligt het oversluiten met de huidige lage hypotheekrentes voor een spaarhypotheek minder voor de hand.

Hoe werkt een hypotheek oversluiten per de einddatum van de rentevaste periode?

Bij het oversluiten van je hypotheek per de einddatum van de rentevast periode betaal je geen boeterente. Je huidige bank verstrekt jou een voorstel voor het verlengen van de rentevast periode. Hiermee kun je akkoord gaan, maar het oversluiten geeft je waarschijnlijk recht op een lagere hypotheekrente.

gratis complete hypotheek oversluiten gids

Hypotheek oversluiten onder onduidelijke omstandigheden

Er zijn diverse persoonlijke omstandigheden waaronder men een hypotheek kan oversluiten. Ook die kunnen vragen oproepen. Heb je een vraag over jouw specifieke omstandigheid die hier niet tussenstaat? Schroom dan niet om contact op te nemen. Stuur een mailtje naar info@oversluiten.nl, bel ons via het nummer 040-2371234 of stuur ons een WhatsApp-berichtje op 06-1136 7326. Eén van onze medewerkers helpt je verder.

Hypotheek oversluiten op oudere leeftijd
Ook op oudere leeftijd kun je de vruchten plukken van een hypotheek oversluiten. Het is juist slim om hier op oudere leeftijd aandacht aan te besteden. Door de jaren heen zijn de financiële mogelijkheden namelijk flink veranderd. Er vallen misschien honderden of zelfs duizenden euro’s te besparen. Bekijk of jij ook kunt besparen door je hypotheek over te sluiten met onze hypotheek oversluiten calculator

Hypotheek oversluiten na een scheiding
Een scheiding heeft gevolgen voor de hypotheek. Je huidige hypotheekverstrekker her-beoordeelt dan of degene die in het oude huis blijft wonen ook daadwerkelijk kan betalen. Raadpleeg voor meer informatie deze blog over een hypotheek oversluiten na een scheiding

Hypotheek oversluiten met een WW-uitkering
Als je een WW-uitkering ontvangt en geen ander inkomen hebt, kan het verkrijgen van een nieuwe hypotheek lastig zijn. Lees daar meer over op deze pagina over situaties waarin je jouw hypotheek kan oversluiten.

Hypotheek oversluiten met een BKR-registratie
Oversluiten met een BKR-registratie is mogelijk mits je je leningen en financiële contracten op tijd aflost. Bekijk voor meer informatie deze blog over een hypotheek oversluiten met BKR

Hypotheek oversluiten met WIA-uitkering
Een hypotheek oversluiten met een WIA-uitkering kan lastig zijn. Met de uitkering heb je namelijk geen stabiel inkomen. Daardoor heeft de hypotheekverstrekker geen zekerheid en kan hij de oversluiting weigeren. Een hypotheek oversluiten met een WIA-uitkering is echter niet onmogelijk. Met voldoende eigen middelen of een werkende partner kan een bank het overwegen. 

Ja, ik wil een gratis hypotheek oversluiten gesprek

Soorten hypotheken bij oversluiten

Door het oversluiten van je hypotheek kun je opnieuw kiezen welke hypotheekvorm(en) je wenst. Je mag meerdere hypotheekvormen kiezen. Je kiest er bijvoorbeeld voor om je oude beleggingshypotheek om te zetten naar een lineaire hypotheek.

Annuïteitenhypotheek oversluiten
Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je iedere maand een deel aflost en voor een deel rente betaalt. Dit is nog steeds een populaire hypotheekvorm.

Je kunt een annuïteitenhypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm van jouw keuze. Een hypotheekadviseur kan jou hierbij helpen en vertelt je precies hoeveel je maandelijks gaat besparen.

Lees meer in onze blog over een annuïteitenhypotheek oversluiten.

Lineaire hypotheek oversluiten
De lineaire hypotheek kent telkens dalende maandlasten. Ook dit is nog steeds een zeer populaire hypotheekvorm.

Een lineaire hypotheek oversluiten behoort zeker tot de mogelijkheden, maar het is ook mogelijk om je oude hypotheekvorm naar een lineaire hypotheek over te sluiten. Of dit de juiste keuze is, hangt van jouw specifieke situatie af. Een hypotheekadviseur kan je hierbij een helpende hand bieden.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten
Je kunt een aflossingsvrije hypotheek omzetten. Met een aflossingsvrije hypotheek los je pas aan het einde van de looptijd af. Je betaalt tot die tijd alleen rente. Je bank kan je aan het einde van de looptijd verplichten om je aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Als je bij die tijd een flinke overwaarde hebt opgebouwd, is het wellicht mogelijk om je aflossingsvrije hypotheek te verlengen.

De aflossingsvrije hypotheek heeft de potentie om zeer ongunstig te zijn. Soms is er namelijk geen overwaarde, of is je hypotheek zelfs hoger dan de huidige waarde van je woning. Sommige mensen zijn niet in staat om de hypotheek opnieuw te financieren wanneer deze afloopt. In zo’n geval word je gedwongen om te verhuizen. Heb jij te maken met een ongunstige situatie als deze? Dan is het omzetten van je aflossingsvrije hypotheek verstandig. 

Lees voor meer informatie onze blog over een aflossingsvrije hypotheek oversluiten.

Bankspaarhypotheek oversluiten
Met een bankspaarhypotheek zet men iedere maand geld opzij om de hypotheek uiteindelijk in één keer af te lossen. Een bankspaarhypotheek oversluiten is in de basis mogelijk. Er zijn echter wel een paar dingen om rekening mee te houden. Met een hypotheekadviseur kun je alle mogelijkheden bekijken en ontdek je jouw besparing bij het oversluiten.

Op onze pagina over een bankspaarhypotheek oversluiten vind je alle informatie over het onderwerp.

Spaarhypotheek oversluiten
Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarmee men maandelijks geld stort op een rekening om later in één keer de hypotheek af te lossen. Een spaarhypotheek oversluiten is aantrekkelijk door de lage hypotheekrente. Hierdoor moet je namelijk een hogere inleg overmaken naar de bank, wat een negatief effect heeft op je spaarkapitaal. Een hypotheekadviseur kan je alles vertellen over dit 0nderwerp in een gesprek. Zo zie je direct jouw besparing bij het oversluiten van je spaarhypotheek.

Meer weten over het onderwerp? Bekijk dan deze pagina over een spaarhypotheek oversluiten

Hybride hypotheek oversluiten
Met een hybride hypotheek kun je kiezen tussen sparen en beleggen om de aflossing op te bouwen. Tijdens jaren waarin het goed gaat op de aandelenbeurs, kun je zo een mooi rendement maken met het beleggen. Maar niet iedereen neemt graag risico’s met een hypotheek. Als je inzicht hebt in het beleggen, kun je beter kiezen voor een beleggingsrekening. Hierin zijn de kosten namelijk veel lager.

Dat maakt een hybride hypotheek oversluiten een aantrekkelijke keuze. Aan het oversluiten van een hybride hypotheek zijn wel wat voorwaarden verbonden. In een adviesgesprek vertelt een hypotheekadviseur je alles over deze voorwaarden. 

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan zeker onze blog over een hybride hypotheek oversluiten

Levenhypotheek oversluiten
Mensen met een levenhypotheek lossen niet af, maar sluiten een levensverzekering af waarmee de hypotheek uiteindelijk afbetaald wordt. Deze hypotheekvorm kwam in het verleden regelmatig voor, maar wordt inmiddels afgeraden. Dat heeft te maken met de hoge kosten van deze hypotheekvorm en de lage hypotheekrente. Een levenhypotheek oversluiten is dan ook zeer aantrekkelijk. In een gesprek met een hypotheekadviseur kom je erachter hoe hoog jouw besparing bij het oversluiten is.

Lees voor meer informatie onze blog over een levenhypotheek oversluiten

Beleggingshypotheek oversluiten
Met een beleggingshypotheek wordt belegd met het doel om vermogen op te bouwen voor aflossingen. Het beleggen kan goed uitpakken, maar ook een hoop risico’s met zich meenemen. Er zijn zelfs mensen die hun huis uit moeten als ze deze hypotheekvorm niet oversluiten.

Door je beleggingshypotheek om te zetten, neem je afscheid van de hoge kosten en ongunstige voorwaarden. Tevens profiteer je van de huidige lage hypotheekrentes. Afhankelijk van jouw persoonlijk situatie zijn er flinke besparingen te behalen. Een hypotheekadviseur adviseert jou hierbij. 

Ben je benieuwd naar meer informatie? Lees dan zeker deze blog over een beleggingshypotheek oversluiten.

 

Ja, ik wil een gratis hypotheek oversluiten gesprek

 

 

Fiscale gevolgen van oversluiten

Is jouw hypotheek afgesloten vóór 2013? In dat geval mag je de hypotheekvormen uit de oude hypotheek meenemen naar de nieuwe hypotheek. Ook als deze hypotheekvormen volgens de huidige regels geen recht geven op hypotheekrenteaftrek.

Voor nieuwe hypotheken (afgesloten vanaf 1 januari 2013) is er alleen recht op hypotheekrenteaftrek als wordt gekozen voor de annuïteitenhypotheek of voor de lineaire hypotheek. In een nieuwe hypotheek kiezen voor de aflossingsvrije variant geeft dus geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Op de volgende pagina vind je een voorbeeld van de aftrekbare boeterente.

Aftrekbare kosten
De kosten die je maakt voor het oversluiten van de hypotheek zijn grotendeels aftrekbaar. Bijvoorbeeld de taxatiekosten, notariskosten en de advies- en bemiddelingskosten kun je in het jaar van het oversluiten aftrekken van je inkomen. Je krijgt dus een deel van deze kosten terug van de Belastingdienst. Ook krijg je een deel van de boeterente terug van de Belastingdienst. Deze kosten kun je onder voorwaarden meefinancieren in de hypotheek, maar de hypotheekrente die je hierover betaalt geeft geen recht op hypotheekrenteaftrek. Je vindt meer informatie over dit onderwerp op deze volledige pagina over de aftrekbare kosten bij een hypotheek oversluiten.

Heb je specifieke vragen over jouw situatie? Een hypotheekadviseur kan jou er alles over vertellen in een gratis adviesgesprek.

 

Waarom kiezen voor oversluiten.nl?

 • Al meer dan 25 jaar ervaring in het bemiddelen, adviseren en afsluiten van financiële producten;
 • Gratis besparingsmogelijkheden berekenen;
  Onafhankelijke bemiddelaar tussen alle hypotheekverstrekkers;
 • Bereikbaar voor vragen via telefoon, mail, WhatsApp of chat;
 • Gemiddeld beoordeeld met een 9,3/10 uit 1.157 reviews

 

{{faq.categoryName}}