fbpx
Let op geld lenen kost geld

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Kiezen voor het oversluiten van de hypotheek is voor veel huiseigenaren een verstandige beslissing door de lage hypotheekrente van dit moment. Maar wat doe je met de aflossingsvrije hypotheek? Bij het kopen van een ander huis of bij het oversluiten, kun je jouw aflossingsvrije hypotheek meenemen. Wat zijn de regels die hiervoor gelden?

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

De aflossingsvrije hypotheek was tot 2013 erg populair, maar de belangstelling voor deze hypotheekvorm is kleiner geworden. De laatste jaren is de aflossingsvrije hypotheek juist weer in opkomst. Door de sterk gestegen huizenprijzen en de lage hypotheekrente is deze hypotheekvorm nu juist weer populair. De aflossingsvrije hypotheek zorgt namelijk voor zeer lage hypotheeklasten, omdat er geen aflossing verwerkt zit in de maandlasten.

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht

Je aflossingsvrije hypotheek meenemen naar de volgende koopwoning?

Heb je een ander huis gekocht en wil je jouw aflossingsvrije hypotheek meenemen naar je volgende koopwoning? Dat kan. Er geldt wel een voorwaarde, want de aflossingsvrije hypotheek mag bij de meeste geldverstrekkers niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Is de aflossingsvrije hypotheek afgesloten vóór 2013 en was de betaalde hypotheekrente aftrekbaar? Dan kun je blijven profiteren van de hypotheekrenteaftrek in de nieuwe hypotheek. Bespreek wat hiervoor de voorwaarden zijn met je onafhankelijk hypotheekadviseur.

Bij het oversluiten de aflossingsvrije hypotheek meenemen

Ook bij het oversluiten kun je de aflossingsvrije hypotheek meenemen naar de volgende hypotheek. Voor lagere maandlasten kun je ook kiezen om een groter deel van de hypotheek aflossingsvrij te houden. Houd er wel rekening mee dat je hierdoor een hogere schuld op je huis houdt gedurende de looptijd en na de einddatum. Dus ook met het lagere pensioeninkomen moet je in staat zijn om de maandlasten iedere maand weer te betalen.

 

 

 

boeterente aftrekbaar voorbeeld

“Er zit zelfs geen overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de aflossingsvrije hypotheek. Bij overlijden van een van de huiseigenaren blijft de volledige schuld het probleem van de achterblijvers.”

Is het verstandig om de aflossingsvrije hypotheek mee te nemen naar een volgende hypotheek?

Het niet aflossen van de hypotheekschuld in de aflossingsvrije hypotheek is een groot nadeel van deze hypotheekvorm. Samen met je hypotheekadviseur kun je bespreken wat het beste bij jouw financiële situatie past. Op de einddatum nog een kleine hypotheekschuld op het huis hebben hoeft geen probleem te zijn. Jouw hypotheekadviseur kan berekenen welke maandlasten je met het pensioeninkomen nog moet betalen in de toekomst.

Zijn er alternatieven voor de aflossingsvrije hypotheek?

De aflossingsvrije hypotheek is veruit de goedkoopste hypotheekvorm. Dat komt doordat je alleen maar rente betaalt. Het alternatief is kiezen voor bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. In tegenstelling tot de aflossingsvrije hypotheek wordt in deze twee hypotheekvormen de schuld wel afbetaald. Op de einddatum van de hypotheek heb je dan een hypotheekvrij huis. Deze alternatieven zorgen wel voor veel hogere maandlasten.

Twijfel je wat de beste keuze is met jouw huidige aflossingsvrije hypotheek? Onze hypotheekadviseurs kunnen een advies nauwkeurig afstemmen op jouw persoonlijke situatie. Jouw hypotheek moet namelijk goed bij jou passen.

Ja, ik wil een gratis hypotheek oversluiten gesprek