fbpx
Let op geld lenen kost geld

Annuïteitenhypotheek oversluiten

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 0% en de maximale rente 14%.

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 1% en de maximale rente 7%.

U kunt €{{ savingsResult.value }} p/m besparen!

*Dit bedrag kan afwijken afhankelijk van uw persoonlijke situatie
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaaroverzicht te ontvangen
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaarovericht te ontvangen

Wat is een annuïteitenhypotheek?

In een annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks dezelfde maandlasten. Eerst wordt het verschuldigde bedrag aan hypotheekrente van de maandelijkse betaling afgetrokken. De rest wordt gebruikt voor het aflossen van de hypotheekschuld. Door de aflossingen betaal je steeds minder aan rente en wordt een steeds groter deel van de maandlast gebruikt voor het aflossen op de hypotheekschuld. Samen met de lineaire hypotheek geeft de annuïteitenhypotheek voor een nieuw gesloten hypotheek recht op hypotheekrenteaftrek.

Kun je oversluiten van of naar een annuïteitenhypotheek?

De annuïteitenhypotheek is een populaire hypotheekvorm onder huisbezitters. Wil je graag oversluiten van of naar deze hypotheekvorm? Lees op deze pagina alle informatie die jij nodig hebt!

De annuïteitenhypotheek is de populairste hypotheekvorm, maar mogelijk past een andere hypotheekvorm beter bij jou. Bij het hypotheek oversluiten kun namelijk ook een andere hypotheekvorm kiezen. Overstappen naar een andere vorm kan wel gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek.

Waarom je annuïteitenhypotheek oversluiten?

Je hypotheek oversluiten doe je hoofdzakelijk voor een besparing op de maandlasten. Een bijkomend voordeel is dat je ook opnieuw een keuze kunt maken tussen de hypotheekvormen. Je kunt de annuïteitenhypotheek inruilen voor de aflossingsvrije hypotheek, maar je kunt juist ook de aflossingsvrije hypotheek inruilen voor een hypotheekvorm waarin de hypotheek wordt afbetaald. Het oversluiten van je hypotheek geeft je de mogelijkheid om de hypotheek in te stellen op jouw budget en toekomstwensen.

 

Overwaarde verzilveren opnemen uit huis halen

De annuïteitenhypotheek oversluiten? Kiezen voor de nieuwe hypotheek

Bepaalde hypotheekvormen die vroeger vaak gekozen werden, zijn nu absoluut niet meer de beste keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beleggingshypotheek, een levenhypotheek enzovoort. De annuïteitenhypotheek is momenteel een populaire keuze, omdat je structureel elke maand aflost en gegarandeerd bent van een volledig aflossing op het einde van de looptijd.

Levenhypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek
Vroeger was de levenhypotheek een veelvoorkomende hypotheekvorm, maar inmiddels wordt deze hypotheek ten strengste afgeraden omdat er veel verborgen kosten in voorkomen. De hypotheekrente is momenteel historisch laag, waardoor je geld kunt besparen door deze over te sluiten naar een annuïteitenhypotheek. Nog een voordeel die hier bij komt kijken is dat je nu maandelijks op je hypotheek gaat aflossen, waardoor je volledig afgelost bent wanneer je de einddatum bereikt. Dit geeft je meer zekerheid.

Beleggingshypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek
In het verleden zijn er veel beleggingshypotheken afgesloten. Bij goede resultaten van de beleggingen kun je extra waarde opbouwen voor het aflossen van de hypotheek. Er zit echter een hoge kostenstructuur aan de beleggingshypotheek door de gekoppelde beleggingsverzekering. Het voordeel bij het oversluiten van de beleggingshypotheek naar een annuïteitenhypotheek is namelijk dat de hypotheekschuld gegarandeerd afbetaald is op de einddatum. Dat biedt zekerheid en dan ben je voor je geldzaken niet meer afhankelijk van beleggingsresultaten.

Bankspaarhypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek
De bankspaarhypotheek is een bancaire variant van de spaarhypotheek. Tijdens de looptijd van de hypotheek los je niet af op de hypotheekschuld. In plaats daarvan bouw je een kapitaal op in een aan de hypotheekschuld gekoppelde bankrekening. Deze rekening is geblokkeerd en is alleen bestemd voor het opbouwen van een kapitaal voor het op de einddatum aflossen van de hypotheekschuld. Bij het oversluiten van je bankspaarhypotheek naar een annuïteitenhypotheek bespaar je op je maandelijkse lasten dankzij de historisch lage rente van het moment. Verder is de annuïteitenhypotheek ook een kwalitatief betere hypotheek.

Spaarhypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek
Bij een spaarhypotheek betaal je elke maand een bedrag voor je spaarverzekering. Deze bestaat uit rente en uit een premie. Het bedrag wat je maandelijks betaalt gaat in een spaarpot, waar rente op wordt gevangen. Bij een lage rente wordt je spaarpremie hoger dan bij een hogere rente, aangezien dit invloed heeft op het gespaarde bedrag. Tijdens de looptijd worden er echter geen aflossingen bij de hypotheekverstrekker gedaan. Dit gaat tegelijkertijd aan het eind van de rit. Jij doet echter wel elke maand netjes de betalingen. Bij het oversluiten van je spaarhypotheek naar een annuïteitenhypotheek bespaar je op je maandelijkse lasten dankzij de historisch lage rente van het moment. Verder los je ook maandelijks je schuld af, waardoor je meer zekerheid en rust krijgt omdat je schuld maandelijks omlaag gaat.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek
De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je niet gedurende de looptijd aflost. Je betaalt alleen de rente en op de einddatum moet je in één keer het volledige hypotheekbedrag aflossen. Dit was vroeger misschien een weloverwogen keuze, maar je financiële situatie kan zijn veranderd. Bij het oversluiten van je aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteitenhypotheek ga je wel maandelijks je schuld aflossen, waardoor je meer zekerheid krijgt over het afbetalen van je schuld. Daarbij profiteer je bij oversluiten ook van de historisch lage rente, waardoor je geld bespaard op je maandlasten. Je kunt bij oversluiten kiezen om bij je huidige bank of hypotheekverstrekker te blijven, of om bij een een andere partij je nieuwe hypotheek te openen.

Heb jij bijvoorbeeld bij Aegon je aflossingsvrije hypotheek lopen? Dan is het mogelijk om zowel bij Aegon zelf als bijvoorbeeld bij de Rabobank je aflossingsvrije hypotheek over te sluiten naar een annuïteitenhypotheek

Wij vergelijken 50+ geldverstrekkers op rentes en voorwaarden:

 

 

 

Je kunt de annuïteitenhypotheek ook juist inruilen bij oversluiten

Omgekeerd kan ook, je kunt de annuïteitenhypotheek inruilen voor een andere hypotheekvorm. Je wilt de hypotheeklasten bijvoorbeeld drukken door de annuïteitenhypotheek om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Dit doe je bijvoorbeeld omdat je na je pensionering rond moet komen met minder geld. De aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lagere maandlasten. Door deze verandering verlies je wel de hypotheekrenteaftrek, maar door de zeer lage hypotheekrente kunnen de gevolgen hiervan meevallen. Laat je hierover adviseren door onze hypotheekadviseurs.

Oversluiten annuïteitenhypotheek naar aflossingsvrije hypotheek
Uiteraard is het mogelijk dat je door een verandering in je financiële situatie niet meer maandelijks wil aflossen op je hypotheek. Door je annuïteitenhypotheek over te sluiten naar een aflossingsvrije hypotheek neem je de maandelijkse aflossing weg. Je betaalt dan maandelijks alleen nog maar je rente en de aflossing van je schuld komt aan het einde van je looptijd. Dit is een keuze die je kunt overwegen als je het bijvoorbeeld niet nodig vindt om in deze fase van je leven af te lossen, of omdat je geld nodig hebt voor andere dingen en liever even wacht met het aflossen van je hypotheek.

Waarom bij het oversluiten kiezen voor de annuïteitenhypotheek?

De lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek zijn de meest voor de hand liggende hypotheekvormen bij het oversluiten van je hypotheek. De lineaire hypotheek heeft als nadeel dat je met hoge maandlasten start. Deze worden steeds lager, maar slechts in kleine stapjes. Met de annuïteitenhypotheek kun je zorgen voor vaste lage maandlasten gedurende de resterende looptijd.

Hoeveel kan jij besparen met je annuïteitenhypotheek oversluiten?

Heb je nog vragen over de annuïteitenhypotheek of over een andere hypotheekvorm? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen. Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je annuïteitenhypotheek. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen met betrekking tot het oversluiten van of naar een annuïteitenhypotheek.

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

9.4
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
Deze waardering is gebaseerd op 318 beoordelingen.
F.G.B
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
07-07-2022
Erik Vleeshouwers en Gaby Dekkers, zeer vakkundig adviseurs, goed gesprek en advies gekregen van Gaby, Erik heeft de tijd genomen en heeft alles verder goed afgehandeld.
Lm
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
07-07-2022
Heel goed advies heeft echt heel zijn best gedaan jullie hebben een topper aan boord
Anoniem
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star empty
07-07-2022
Super service en ze staan meteen voor je klaar! Als er iets is kun je altijd bellen
Alex
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
07-07-2022
Geduldig, behulpzaam, vriendelijk. Meedenkend. Sociaal
Hans
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star empty
07-07-2022
Prettige samenwerking en goed advies redelijk snelle respos ontvangen