Let op geld lenen kost geld

Waarom rekent de bank een boeterente?

Met de bank waar jouw hypotheek loopt heb je een overeenkomst gesloten waarin je een vaste hypotheekrente hebt afgesproken voor een bepaalde periode (=rentevaste periode). Dit heeft voor jou als voordeel dat je maandlasten niet stijgen door een stijgende hypotheekrente. Je spreekt voor bijvoorbeeld tien jaar een vaste rente af. Tijdens deze periode kan de bank jou geen hogere hypotheekrente in de maag splitsen, en jij kunt ook niet onder de afgesproken rente uit. Het kan soms, maar daarover later meer.

Door het tussentijds openbreken van de rentevaste periode breek je het contract open tijden het hypotheek oversluiten. Door de gedaalde rente in de afgelopen jaren is dat een nadeel voor de bank. Voor de schade willen ze een compensatie, en dat wordt de boeterente genoemd.

Bereken je oversluitvoordeel

hypotheek oversluiten boete

Hoe berekent de bank de boeterente?

De technische details zal ik je besparen, maar de hoogte van de boeterente is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Hoogte van de hypotheekschuld;
  • Resterende periode van de huidige rentevaste periode;
  • Hoogte van de hypotheekrente in de rentevaste periode;
  • Actuele hypotheekrente;
  • Boetevrije aflospercentage.

Over een hogere hypotheekschuld betaal je ook een hogere boeterente. Een groot verschil tussen de hypotheekrente in jouw contract en de actuele rente zorgt ook voor een hogere boeterente. In de meeste hypotheken kun je boetevrij 10% van de schuld aflossen. Over dit bedrag betaal je dus ook geen boeterente. Bij Oversluiten.nl kan je vrijblijvend opvragen hoe hoog de boeterente in jouw persoonlijke situatie wordt. Vervolgens kom je er middels een persoonlijk bespaaroverzicht gratis en vrijblijvend achter wat je kan besparen.

Ja, ik wil een gratis bespaaroverzicht

Wanneer kun je zonder een boeterente de hypotheek oversluiten?

In twee gevallen kun je de hypotheek oversluiten zonder het betalen van een boeterente. Bij het bereiken van de einddatum van de rentevaste periode kun je boetevrij overstappen naar een andere bank. Ook na het verkopen van je huis ben je verlost van de oude hypotheek, waardoor je natuurlijk boetevrij kan overstappen.

Wil je alles weten over het oversluiten van je hypotheek? 

Ben je nieuwsgierig wat het oversluiten van je hypotheek voor jou kan betekenen? Download dan onze hypotheek oversluiten gids voor een gedetailleerde uitleg, inclusief handige voorbeeldberekeningen.

Oversluiten.nl scoort een 9,2 uit 900+ onafhankelijke reviews! bekijk wat onze klanten zeggen:

ervaring hypotheek oversluiten meneer Thuijs

De maandlasten van meneer van Thuijs gingen van €929,- naar €564,-, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de hypotheek en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring hypotheek oversluiten meneer Rijsingen

Meneer van Rijsingen bespaart elke maand €700,- omdat hij zijn hypotheek heeft overgesloten, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de hypotheek en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring hypotheek oversluiten meneer Piket

Meneer Piket zag een maandelijkse besparing van €350,- nadat hij zijn hypotheek ging oversluiten, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken