Let op geld lenen kost geld

Bij de grote opbrengsten van het hypotheek oversluiten horen helaas ook kosten. Hierdoor wil je zeker weten dat de besparing groter is dan de investering. Je wilt natuurlijk niet meer betalen. Gelukkig blijft het meestal niet bij een kleine besparing, maar gaat het juist om een aanzienlijke korting op de lasten. Dus ga vooral na wat het oversluiten van de hypotheek oplevert, in plaats van wat het kost.

De kosten van het hypotheek oversluiten bestaan uit kosten aan de huidige bank, zogeheten boeterente, en kosten die het oversluiten zelf met zich mee brengen. Maar voordat je jouw hypotheek gaat oversluiten weet je precies wat de kosten en de besparingen zijn. Geen verrassingen achteraf dus. Ik zet de kosten van het oversluiten op een rijtje:

Bereken je oversluitvoordeel

kosten hypotheek oversluiten

Boeterente bij het oversluiten van je hypotheek

Bij het horen van de term “boeterente” schrikken huiseigenaren vaak terug. Boete klinkt als een sanctie van een overtreding, maar dat is het natuurlijk niet. De huidige bank berekent deze boete om de misgelopen inkomsten op te vangen. Kortom de financiële schade voor de bank. Als je nog een rentevaste periode van een aantal jaren hebt, kan de boeterente hoog oplopen. Maar onder de streep houd je vaak geld over. In het volgende hoofdstuk ga ik verder in op de boete.

Taxatiekosten bij het oversluiten van je hypotheek

Voor het afsluiten van een hypotheek eist de bank een onafhankelijke taxatie. Onder de taxatiekosten kom je dus niet uit, maar er is een uitzondering. Als de hypotheek lager is dan 60% van de WOZ-waarde, is een taxatie niet altijd noodzakelijk. De nieuwe bank wil een taxatie om helder te krijgen wat de waarde van het huis is. Jouw woning is namelijk het onderpand van de hypotheek. Dat wil zeggen dat de bank in theorie jouw huis kan verkopen als je niet meer aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen.  Zover komt het over het algemeen niet. Doelstelling is altijd samen met de bank een passende oplossing te vinden. Afhankelijk van de regio kosten een taxatierapport gemiddeld € 500 – € 600.

Advies- en bemiddelingskosten bij het oversluiten van je hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek kan snel, maar achter de schermen moet er veel gebeuren. Een hypotheekadviseur verstrekt het advies en vervolgens volgt de administratieve afwikkeling met de oude en de nieuwe bank. Aansluitend instrueren en communiceren we tevens met de notaris. Ik help graag bij het oversluiten van je hypotheek. Uiteraard bereken en informeer ik je eerst vrijblijvend omtrent de kosten en mogelijkheden tot verbetering en besparing. Oversluiten.nl is in de basis een online advies organisatie met slechts één kantoor. Hiermee kunnen we de kosten laag houden. Natuurlijk rijden we op verzoek héél Nederland door en schuiven desgewenst met veel plezier bij jou thuis aan. Ons advies is ook nog eens volledig onafhankelijk en werken we op basis van no-cure, no-pay! Een basis oversluiting is al mogelijk vanaf €1.995. Onze adviseurs informeren je op voorhand over de kosten.

Notariskosten bij het oversluiten van je hypotheek

Ook bij het oversluiten van je hypotheek moet je naar de notaris. De oude bank krijgt het uitgeleende bedrag terug en bij de nieuwe bank sluit je de goedkopere hypotheek af. De tarieven verschillen per notaris, maar je kunt uitgaan van een tarief tussen €500 en €800.

Ad Viseur persoonlijk contact

Ad Viseur Oversluiten.nl met portemonnee

Ja, ik wil een gratis bespaaroverzicht

Belastingvoordeel bij oversluiten

Het mooie is…. De Belastingdienst betaalt mee aan het oversluiten van jouw hypotheek. De kosten kun je namelijk meenemen in de belastingaangifte over het jaar waarin je oversluit.

Kosten meefinancieren in nieuwe hypotheek

Het oversluiten gaat gepaard met kosten, en dat is een nadeel, ongeacht hoeveel het oversluiten ook oplevert. Niet iedereen kan of wil deze kosten in één keer betalen, maar wil toch graag duizenden euro’s besparen. Gelukkig is hier een oplossing voor. Je kan de kosten meefinancieren in de nieuwe hypotheek bij oversluiten. Hierdoor hoef je niet alles in één keer te betalen maar wordt het over je nieuwe hypotheek uitgesmeerd!

Wil je alles weten over het oversluiten van je hypotheek? 

Ben je nieuwsgierig wat het oversluiten van je hypotheek voor jou kan betekenen? Download dan onze hypotheek oversluiten gids voor een gedetailleerde uitleg, inclusief handige voorbeeldberekeningen.

Oversluiten.nl scoort een 9,2 uit 900+ onafhankelijke reviews! bekijk wat onze klanten zeggen:

ervaring hypotheek oversluiten meneer Thuijs

De maandlasten van meneer van Thuijs gingen van €929,- naar €564,-, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de hypotheek en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring hypotheek oversluiten meneer Rijsingen

Meneer van Rijsingen bespaart elke maand €700,- omdat hij zijn hypotheek heeft overgesloten, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de hypotheek en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring hypotheek oversluiten meneer Piket

Meneer Piket zag een maandelijkse besparing van €350,- nadat hij zijn hypotheek ging oversluiten, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken