Let op geld lenen kost geld

Kan ik mijn hypotheek oversluiten?

Het overgrote deel van de mensen die graag hun hypotheek willen oversluiten kunnen hun hypotheek zonder problemen oversluiten. Er is echter ook een kleine groep voor wie dit moeilijker of zelfs niet mogelijk is.

Wanneer je een hypotheek oversluit sluit je in feite een nieuwe hypotheek af. Dit is dan ook meteen de reden waarom niet iedereen in aanmerking komt om de hypotheek over te sluiten. Als je in het verleden succesvol een hypotheek kon afsluiten betekent dit namelijk niet automatisch dat dit nu ook het geval is. Dit houdt in dat oversluiten geen garantie is.

Gelukkig kunnen veel mensen hun hypotheek wél oversluiten. Hieronder beschrijven hypotheek oversluit criteria, wanneer het moeilijker is om over te sluiten en wanneer je helaas niet kan oversluiten.

Bereken je oversluitvoordeel

Ad Viseur Oversluiten.nl met portemonnee

Wanneer kan ik mijn hypotheek wél oversluiten?

Om in aanmerking te komen om je hypotheek over te sluiten moet je voldoen aan enkele criteria. Deze criteria hebben te maken met de waarde van de woning, het hypotheek bedrag, de woonlasten en het inkomen. Kort gezegd moeten deze tot verhouding van elkaar staan.

Als eerst wordt er gekeken naar de verhouding tussen het nieuwe hypotheek bedrag en de waarde van de woning. Het nieuwe hypotheekbedrag mag maximaal 100% van de waarde van de woning zijn. Hierbij zijn de oversluit boete en overige kosten, die je kan meefinancieren in de nieuwe hypotheek, inbegrepen. Hierdoor is het belangrijk om te weten wat je huis waard is, zodat je weet wat het nieuwe hypotheek bedrag maximaal mag bedragen zodat je binnen de 100% regel blijft. Dit maakt het dan ook moeilijker om je hypotheek over te sluiten wanneer je huis onder water staat, wat inhoudt dat je zelf moet bijleggen om de hypotheek over te kunnen sluiten.

Ten tweede wordt er gekeken naar de verhouding tussen je inkomen en de maandlast. Aan de hand van een bepaald percentage, dat gemiddeld tussen de 20 en 32 procent schommelt, wordt er gekeken of jij met je inkomen aan de maandlast kan voldoen. Dit betekent dat je maandlast gemiddeld tussen de 20 en 32 procent van je inkomen mag opnemen. Hierbij wordt er gekeken naar het bruto jaarsalaris. Onder de maandlast wordt aflossing, rente en premies verstaan.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Maar de regel is dat als je aan bovenstaande criteria kan voldoen, je jouw hypotheek kan oversluiten.

Wanneer is het lastiger om aan de criteria te voldoen?

De hypotheek oversluit criteria zijn voor iedereen hetzelfde. De woonlasten, waarde van de woning, hypotheekbedrag en je salaris moeten tot verhouding van elkaar zijn. Het is echter voor bepaalde personen uitdagender om aan deze criteria te voldoen. Zij hebben namelijk te maken met strengere of afwijkende regels, wat het lastiger maakt om te voldoen aan de oversluit eisen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan personen die geen vast inkomen hebben, mensen die een persoonlijke lening hebben lopen naast hun hypotheek of een pensioen hebben.

De strengere of afwijkende regels gelden bijvoorbeeld voor:

 • Ondernemers / ZZP’ers die hun hypotheek willen oversluiten
 • Mensen met een uitkering die hun hypotheek willen oversluiten
 • Huisbezitters waarvan het huis onder water staat die willen oversluiten
 • Ouderen boven de 57 die willen oversluiten
 • Mensen met een BKR notering

Wanneer is het niet mogelijk om mijn hypotheek over te sluiten?

Dit is eigenlijk heel simpel. Het is niet mogelijk om je hypotheek over te sluiten als je niet voldoet aan de criteria, oftewel je inkomen staat niet in verhouding met je woonlasten en de waarde van het huis.

Nu je weet waar er op wordt gelet om in aanmerking te komen voor oversluiten weet je wellicht niet precies of je hier ook daadwerkelijk aan voldoet. De hypotheekadviseurs van Oversluiten.nl kunnen gratis en vrijblijvend voor je uitzoeken of je aan de oversluit criteria voldoet.

hypotheek oversluiten boete

Ad Viseur persoonlijk contact

Ja, ik wil een gratis bespaaroverzicht

Wil jij alles leren over het oversluiten van de hypotheek?

Bekijk onze complete hypotheek oversluiten gids waarin haarfijn wordt uitgelegd:

 • Wat hypotheek oversluiten precies is
 • Waarom hypotheek oversluiten aantrekkelijk is
 • Wie er kan oversluiten en wanneer je moet oversluiten
 • Welke kosten er komen kijken bij het oversluiten
 • Hoe een hypotheek oversluit berekening eruit ziet en wat het stappenplan is om te oversluiten
 • Hoe je zelf je voordeel kan berekenen en gratis persoonlijk advies kan krijgen

Oversluiten.nl scoort een 9,2 uit 900+ onafhankelijke reviews! bekijk wat onze klanten zeggen:

ervaring hypotheek oversluiten meneer Thuijs

De maandlasten van meneer van Thuijs gingen van €929,- naar €564,-, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de hypotheek en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring hypotheek oversluiten meneer Rijsingen

Meneer van Rijsingen bespaart elke maand €700,- omdat hij zijn hypotheek heeft overgesloten, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de hypotheek en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring hypotheek oversluiten meneer Piket

Meneer Piket zag een maandelijkse besparing van €350,- nadat hij zijn hypotheek ging oversluiten, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken