fbpx
Let op geld lenen kost geld

Levenhypotheek oversluiten - Is dat gunstig?

Bereken je oversluitvoordeel binnen 10 seconden!

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 0% en de maximale rente 14%.

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 1% en de maximale rente 7%.

U kunt €{{ savingsResult.value }} p/m besparen!

*Dit bedrag kan afwijken afhankelijk van uw persoonlijke situatie
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaaroverzicht te ontvangen
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaarovericht te ontvangen

De levenhypotheek was vroeger een veelgebruikte hypotheekvorm. Door de lage hypotheekrente van dit moment en de hoge kosten van de levenhypotheek zijn er betere opties! Lees in dit artikel alle mogelijkheden.

Levenhypotheek oversluiten – Waarom is dat gunstig?

Veel huiseigenaren hebben nog een hypotheekvorm die in het verleden gebruikelijk was, maar inmiddels wordt afgeraden. Een goed voorbeeld hiervan is de levenhypotheek. Mede door de lage hypotheekrente van dit moment en de hoge kosten van de levenhypotheek, zijn er betere opties. Kun je de levenhypotheek oversluiten en wat zijn de voordelen of de gevolgen van het oversluiten van de levenhypotheek? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen.

Je hypotheek moet bij jou passen als een jas. In de zomer wil je geen winterjas dragen. Gelukkig hoef je niet per seizoen te wisselen van hypotheek. In de loop der jaren is het wel verstandig om de hypotheek weer af te stemmen op je financiële situatie en op je leven. Het kiezen van een levenhypotheek leek vroeger mogelijk de beste keuze, maar nu niet meer.

Download de complete gids

Wat is een levenhypotheek?

In een levenhypotheek los je gedurende de looptijd niet af op de hypotheekschuld. In plaats daarvan wordt de aflossing opgespaard in een aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering. Deze constructie is bedacht om maximaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek, want de schuld blijft maximaal. Maandelijks betaal je rente en premie voor een verzekering. De levensverzekering keert op de einddatum het opgebouwde bedrag uit voor het aflossen van de hypotheekschuld. Bij voortijdig overlijden van de huiseigenaren wordt de schuld ook afbetaald.

Waarom is de levenhypotheek geen logische optie voor een nieuwe hypotheek?

Tot 2013 was de levenhypotheek één van de hypotheekvormen die recht gaven op hypotheekrenteaftrek. De vóór 2013 afgesloten levenhypotheken blijven recht geven op hypotheekrenteaftrek, maar niet voor nieuw afgesloten hypotheken. Daarnaast is deze hypotheekvorm ook in populariteit gedaald omdat de kosten in de aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering vaak erg hoog zijn. Een te klein deel van de ingelegde premie wordt echt gebruikt om een kapitaal mee om te bouwen voor het aflossen van de hypotheek.

wanneer hypotheek oversluiten

Een tip van Ad Viseur

“In de levenhypotheek blijft de hypotheekschuld maximaal. In een periode van 30 jaar wordt de gehele of gedeeltelijke aflossing opgebouwd in een levensverzekering. Dat moet je ook niet meer willen. Vooral de in het verleden afgesloten levensverzekeringen hebben een kostenstructuur die erg gunstig is voor de verzekeraar en de vroegere adviseur (woekerpolis). Als je de kans krijgt moet je de levenhypotheek de deur uit werken.”

Waarom is het oversluiten van de (oude) levenhypotheek gunstig?

Het grootste voordeel van het oversluiten van je hypotheek is de lage hypotheekrente die geldverstekkers nu rekenen. De hypotheekrente vastzetten voor 10 jaar voor minder dan 1% aan hypotheekrente is mogelijk. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. Ook het inruilen van de levenhypotheek voor een andere hypotheekvorm is gunstig. Je neemt afscheid van de hoge kosten in de levensverzekering.

Een ander nadeel van de levenhypotheek is vaak de onzekerheid over het volledig aflossen van de schuld. Ook de naar verhouding hoge premie die de verzekeraars vroeger rekenden voor de overlijdensrisicodekking in de verzekering is een nadeel. Er zitten gewoon veel hoge verborgen kosten in de levenhypotheek. Dat moet je niet meer willen en dat hoeft ook niet.

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht

Wat verandert er als ik mijn levenhypotheek oversluit naar een andere vorm?

In de nieuwe hypotheek kun je ervoor kiezen om iedere maand af te lossen op de schuld, in plaats van het storten van een premie in een verzekering. De al in de gekoppelde levensverzekering opgebouwde waarde kun je direct gebruiken voor het aflossen van een deel van de hypotheek. Zo verlaag je ook gelijk je hypotheekschuld. Je kunt een deel van de hypotheek aflossingsvrij maken, weliswaar heeft dat wel gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Wat er verandert hangt voor een groot deel af van welke hypotheekvorm je kiest in de nieuwe hypotheek. Wij kunnen jou helpen met het maken van de juiste keuze.

Hoe werkt het levenhypotheek oversluiten?

Bij het oversluiten wordt de huidige hypotheekschuld afbetaald en wordt er een nieuwe hypotheek afgesloten. Door de lage hypotheekrente betaal je waarschijnlijk een boeterente, maar het oversluiten doe je alleen als je er financieel op vooruit gaat. De levensverzekering gekoppeld aan de huidige hypotheek wordt afgekocht en de waarde kun je gebruiken voor het aflossen van een deel van de hypotheek. Je verlaagt dus ook de hypotheekschuld.

Hoeveel kan ik besparen bij het oversluiten van mijn levenhypotheek?

Heb je nog vragen over het oversluiten van jouw levenhypotheek? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hypotheek als je een levenhypotheek hebt. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen met betrekking tot het oversluiten van een levenhypotheek.

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

Ja, ik wil een gratis hypotheek oversluiten gesprek