Let op geld lenen kost geld

Ik leg graag aan je uit wanneer het oversluiten van je hypotheek zinvol is. Wanneer laat je niet alles bij het oude en neem je de sprong? Er zijn twee belangrijke redenen om je hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Deze redenen zijn:

 

  • Je kunt besparen op de maandlasten
  • Oversluiten naar een kwalitatief betere hypotheek

ad met logo oversluiten.nl

Ad Viseur Oversluiten.nl met portemonnee

 

Reden 1 – Het besparen op de maandlasten
De belangrijkste reden voor het oversluiten is het besparen op de maandlasten. Vooral in hypotheken die al meerdere jaren geleden zijn afgesloten kun je de maandlasten in een vrije val brengen. De hypotheekrentes zijn in de afgelopen jaren namelijk extreem hard gezakt. In het verleden is het nog niet eerder gebeurd dat je de hypotheek voor tien jaar vast kunt zetten tegen een hypotheekrente van minder dan 1,5%. Daar komt nog bij dat banken zeer uiteenlopende rentetarieven hanteren, dus daar kun je ook nog een voordeel op grijpen.

Reden 2 – Een betere hypotheek kiezen
Kiezen voor een betere kwaliteit doe je bijvoorbeeld door het inruilen van een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek voor een hypotheekvorm die zorgt voor een gegarandeerde aflossing van de hypotheekschuld. Deze oude hypotheekvormen kunnen een blok aan het been zijn, waardoor je een stuk meer rust hebt bij het oversluiten naar een nieuwe hypotheekvorm. Een absolute meevaller hierbij zijn vaak ook nog eens de lagere maandlasten!

Wanneer moet ik mijn hypotheek niet oversluiten?

Bovenstaande redenen maken het oversluiten van een (oude) hypotheek natuurlijk heel aantrekkelijk. Er zijn alleen óók hypotheek situaties waarbij je niet moet oversluiten! Dit is het geval bij onderstaande hypotheek gevallen:

 

  • Wanneer het renteverschil niet opweegt tegen de kosten
  • Wanneer je rentevast periode bijna afloopt

ad met logo oversluiten.nl

 

Wanneer hypotheek oversluiten

Reden 1 – Wanneer het renteverschil niet opweegt tegen de kosten
Het klinkt misschien logisch maar ik vermeld het toch. Een lagere hypotheek rente is niet standaard voordeliger. Wanneer het verschil in rente niet hoog genoeg is dan wegen de kosten niet op tegen het voordeel. Heb je bijvoorbeeld een huidige hypotheek rente van 1.5% dan is oversluiten naar 1.2% niet voordelig gezien het kosten/opbrengsten ratio. Zie het volgende hoofdstuk voor de kosten.

Reden 2 – Wanneer je rente vaste periode bijna afloopt
Wanneer je rente vaste periode bijna afloopt krijg je een nieuw rente aanbod van de bank. Dit betekent dat jij een nieuw rente percentage voor een periode kan vastleggen. Als je aanbod van de bank goed is dan hoef je natuurlijk niet over te sluiten, waardoor je ook geen kosten hebt (zie volgende hoofdstuk). Vergelijk wel altijd meerdere aanbieders voor de laagste rente! Het kan namelijk zijn dat je huidige aanbieder je een slecht aanbod doet. Als je ergens anders een lagere rente kan krijgen dan is het misschien voordeliger om wat kosten te maken en toch over te sluiten. Vergelijk altijd meerdere aanbieders. Je hoeft in ieder geval nooit de boete rente te betalen, aangezien je rente vaste periode is afgelopen!

Eigenlijk is het heel simpel: als de opbrengsten hoger zijn dan de kosten, welke in het volgende hoofdstuk worden besproken, is het slim om over te sluiten. Met onderstaande knop kan je berekenen hoeveel je kan besparen op je hypotheek. Weet je toch niet zeker of het in jouw specifieke situatie (toch) een slimme keuze is? Je kan altijd vrijblijvend bellen met een van mijn collega’s die uitleggen wat slim is met betrekking tot jouw persoonlijke situatie.

Wil jij alles leren over het oversluiten van de hypotheek?
Bekijk onze complete hypotheek oversluiten gids waarin haarfijn wordt uitgelegd:

  • Wat hypotheek oversluiten precies is
  • Waarom hypotheek oversluiten aantrekkelijk is
  • Wie er kan oversluiten en wanneer je moet oversluiten
  • Welke kosten er komen kijken bij het oversluiten
  • Hoe een hypotheek oversluit berekening eruit ziet en wat het stappenplan is om te oversluiten
  • Hoe je zelf je voordeel kan berekenen en gratis persoonlijk advies kan krijgen