Let op geld lenen kost geld

Je hypotheek oversluiten is een populair gespreksonderwerp onder huiseigenaren, want je kunt er veel geld mee besparen. Je kiest voor een andere hypotheek met een veel lagere hypotheekrente en het besparen kan beginnen. Op deze pagina leer je wat het hypotheek oversluiten inhoudt.

De hoogte van de hypotheekrente is de afgelopen jaren sterk gezakt. Eigenlijk kun je wel zeggen dat de rentes gecrasht zijn. Je kunt de hypotheekrente nu voor 20 jaar vastzetten tegen een percentage ruim onder de 2%. Dat is uniek als je kijkt naar de renteontwikkelingen in het verleden. Een verdere daling lijkt niet waarschijnlijk, dus als huiseigenaar moet je nu de sprong maken.

Bereken je oversluitvoordeel

Ad Viseur bureau

Je hypotheek oversluiten, wat is dat? 

Met de bank heb je afspraken gemaakt over de hoogte van de hypotheekrente en over de periode waarin de rente vaststaat. Op het moment van afsluiten van de hypotheek wist je natuurlijk niet dat de rentes sterk zouden dalen. Het nadeel van de zogenaamde rentevast periode is dat je niet profiteert van rentedalingen.

Bij het oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek af, en de nieuwe bank zorgt voor het afbetalen van de huidige hypotheekschuld. Je betaalde bijvoorbeeld 4,5% rente en in de nieuwe hypotheek betaal je 2% rente. Dat geeft een aanzienlijke besparing op de maandlasten.

 

Tip en een berekening van Ad Viseur

‘De hypotheekrentes zijn nog nooit zo bizar laag geweest. Laat je de kaas niet van het brood eten en stap over. Met een hypotheek van €240.000 geeft een 2% lagere rente een besparing van €400 in het eerste maand na het oversluiten. Daar kun je wel leukere bestedingen voor bedenken toch?’

Waarom kiezen voor het oversluiten van je hypotheek?

De hoofdreden is natuurlijk de besparing in de maandlasten, maar er zijn meer voordelen bij het oversluiten van je hypotheek. Je zorgt namelijk ook voor financiële zekerheid voor de toekomst. In de nieuwe hypotheek kun je de hypotheekrente weer voor 20 jaar vastzetten. Dus 20 jaar lang ben je verzekerd van lage maandlasten.

Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een kwalitatief betere hypotheek. Je kunt de aflossingsvrije hypotheek je huis uitzetten en een hypotheekvorm kiezen die jouw hypotheekschuld naar €0 brengt. Lees hier alles over de redenen om over te sluiten.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Bij het oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek af, en daar kleven natuurlijk ook kosten aan. Maar bedenk goed dat de besparing de kosten overtreft, anders sluit je jouw hypotheek namelijk niet over.

Je moet opnieuw naar de notaris en de taxateur moet de waarde van jouw huis schatten. Jouw huidige bank brengt waarschijnlijk een boeterente in rekening, omdat je een contract met de bank verbreekt. En er zijn natuurlijk ook nog advies- en bemiddelingskosten. Maar kosten maken doe je graag, als de besparingen nog veel groter zijn.

Ja, ik wil een gratis bespaaroverzicht

De kosten kun je meefinancieren in de nieuwe hypotheek

Je kunt de kosten betalen met spaargeld, maar je kunt ze ook in de hypotheek meefinancieren. De hypotheekschuld wordt hierdoor hoger, maar de maandlasten komen nog steeds lager uit. Anders sluit je de hypotheek namelijk niet over. De hoogste kosten worden vaak veroorzaakt door de boeterente, maar dat maak je weer goed omdat je direct na het oversluiten profiteert van de veel lagere hypotheekrente.

De Belastingdienst betaalt mee in de kosten

Een deel van de gemaakte kosten is aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting over het jaar van het oversluiten van de hypotheek. Je bespaart dus, én je krijgt ook nog een cadeautje van de Belastingdienst.

Niet altijd is het oversluiten voordelig

De meeste huiseigenaren kunnen besparen door het oversluiten, maar er zijn uitzonderingen. Maar er is niets aan de hand! Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan namelijk vrijblijvend voor je berekenen of het oversluiten van de hypotheek voor jou voordelig is.

Zijn de kosten hoger dan de besparingen? Dan laat je het gewoon zo en maak je geen kosten. Ook bij een kleine besparing kun je alles onveranderd laten. Maar een grote besparing laat je natuurlijk niet liggen.

Een onafhankelijk adviseur is niet gebonden aan één bank. Deze onafhankelijkheid zorgt ervoor dat je de best passende hypotheek krijgt tegen de laagst mogelijke hypotheekrente.

Wil je alles weten over het oversluiten van je hypotheek? 

Ben je nieuwsgierig wat het oversluiten van je hypotheek voor jou kan betekenen? Download dan onze hypotheek oversluiten gids voor een gedetailleerde uitleg, inclusief handige voorbeeldberekeningen.

kosten hypotheek oversluiten

Oversluiten.nl scoort een 9,2 uit 900+ onafhankelijke reviews! bekijk wat onze klanten zeggen:

ervaring hypotheek oversluiten meneer Thuijs

De maandlasten van meneer van Thuijs gingen van €929,- naar €564,-, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de hypotheek en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring hypotheek oversluiten meneer Rijsingen

Meneer van Rijsingen bespaart elke maand €700,- omdat hij zijn hypotheek heeft overgesloten, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de hypotheek en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring hypotheek oversluiten meneer Piket

Meneer Piket zag een maandelijkse besparing van €350,- nadat hij zijn hypotheek ging oversluiten, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken