fbpx
Let op geld lenen kost geld

Kun je een hypotheek krijgen voor een boot? Het antwoord daarop is ja. We leggen hier alles over uit in ons artikel over de scheepshypotheek.

Er is echter een interessantere en goedkopere(!) optie om eerst te bekijken. Dat is namelijk je huidige hypotheek gebruiken voor je boot. Hoe werkt dat dan, hoor ik je denken.. We leggen in dit artikel alles aan je uit! Bijvoorbeeld: 

Hypotheek voor boot

  • Hoe kan jij je hypotheek gebruiken om een boot te financieren.
  • Waarom je hypotheek de goedkoopste optie is voor je boot.
  • Wat er allemaal bij komt kijken om je hypotheek voor je boot te gebruiken.

In dit artikel bespreken we maar 1 vorm voor een boot financiering. Op deze pagina kan je alle 6(!) manieren vinden om een boot te financieren!

Mijn huidige hypotheek gebruiken voor een nieuwe boot

Het is mogelijk om je hypotheek te gebruiken om een nieuwe boot aan te schaffen. Dit kan middels twee mogelijkheden:

  • Mogelijkheid 1: Je huis is (flink) in waarde gestegen.
  • Mogelijkheid 2: Je hebt een (flink) deel van je hypotheek afgelost.

Hieronder leggen we voor je uit hoe je dan precies je hypotheek voor een boot kan gebruiken.

Je hypotheek mag maximaal 100% van de waarde van de woning zijn. Wanneer je woning in waarde is gestegen of wanneer je al een flink deel hebt afgelost is er dus een hoop ruimte vrij. Deze ruimte kan je gebruiken om middels je hypotheek een nieuwe boot aan te schaffen. Je kan namelijk extra geld opnemen op de hypotheek van je huis, en gebruiken voor je boot.

Dit is de goedkoopste optie, hieronder leggen we je er alles over uit!

Je hypotheek gebruiken voor een boot: de goedkoopste manier

Waarom is je huidige hypotheek nou de goedkoopste manier om een boot aan te schaffen? Dat komt doordat je hierop het allerlaagste rente percentage en meeste fiscale voordeel hebt.

Wanneer je een nieuwe of tweede hypotheek aangaat voor een boot heb je te maken met een veel hogere rente en heb je geen renteaftrek op je belastingaangifte. Wanneer je je huidige hypotheek gebruikt is de rente meestal het laagst. Het is in veel gevallen namelijk een stuk lager dan een persoonlijke lening, de beste optie na deze mogelijkheid, met een rente van 3,9%.

Heb je een hoge hypotheek rente? Je kan jouw huidige hypotheek meteen oversluiten naar een lagere rente, waardoor je zelfs op je huidige hypotheek gaat besparen. Dit kan je duizenden euro’s op de gehele looptijd besparen. Zo gebruik je je hypotheek voor een boot én ga je duizenden euro’s besparen op je hypotheek!

Ja, ik wil een gratis boot financieren offerte

Hoe werkt een huidige hypotheek voor een nieuwe boot

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is je huidige hypotheek gebruiken de goedkoopste manier om een nieuwe boot aan te schaffen. Hierop heb je de laagste rente, het meeste belastingvoordeel én heb je de mogelijkheid om te besparen op de hypotheek voor je huidige woning.

Om je hypotheek in te zetten om geld vrij te maken voor een boot én om je hypotheek eventueel over te sluiten heb je een hypotheekadviseur nodig. Deze helpt jou namelijk om te onderzoeken wat er mogelijk is en gaat dit vervolgens bij de hypotheekverstrekker voor elkaar krijgen, zodat jij een nieuwe boot kan aanschaffen.

Helaas zitten hier wel kosten aan verbonden. Gelukkig kan een eventuele oversluiting en het vrijmaken van het geld voor je boot in één keer. De kosten kan je echter meefinancieren in de hypotheek. Hierdoor merk je er vrijwel niets van. Zelfs met de kosten is dit verreweg de goedkoopste optie om een boot aan te schaffen. Je kan gratis en vrijblijvend met een van onze hypotheek adviseurs praten om te kijken welke opties jij hebt met betrekking tot je hypotheek en een boot.

Ja, ik wil een gratis boot financieren adviesgesprek

De voorwaarden voor de hypotheek van een boot

Een hypotheek voor een boot heeft net zoals een hypotheek van een huis voorwaarden. Deze onderstaande voorwaarden zijn van toepassing:

  • Is de boot jonger dan 15 jaar dan zijn er eindeloze financieringsmogelijkheden tot 70% van de koopsom met een max van €2.800.000,-.
  • Is de boot ouder dan 15 jaar, dan zijn de financieringsmogelijkheden op aanvraag.
  • Maximale looptijd voor een hypotheek op een boot is 144 maanden.
  • In totaal mag 20% van de totale koopsom aflossingsvrije gefinancierd worden. Dit hangt wel van de looptijd af. Wanneer het gaat over een langere looptijd kan het percentage verlaagd worden.
  • Rente van de hypotheek voor een boot hangt af van de looptijd van deze hypotheek.