Let op geld lenen kost geld

Op onze boot financieren pagina kan je alle informatie vinden met betrekking tot het financieren van een boot. In dit artikel bespreken we maar 1 vorm voor een boot lening: de scheepshypotheek. Op deze pagina kan je alle 6(!) manieren vinden om een boot te financieren!

Spoiler: Dit is niet de meest goedkope manier om een hypotheek te gebruiken voor een boot. Dat is namelijk je huidige hypotheek gebruiken. Toch biedt de scheepshypotheek voor een groep mensen een fijne uitkomst. Hieronder leggen we je alles uit over de scheepshypotheek.

Wat is een scheepshypotheek?

Een scheepshypotheek is een hypotheek op je vaarvoertuig. Je sluit als het ware een hypotheek af op je vaarvoertuig, in plaats van op een huis. Je leent dus een bepaald bedrag met je vaarvoertuig als onderpand. Hier betaal je maandelijks aflossing + rente over. De scheepshypotheek is overigens iets anders dan een woonboothypotheek.

Vroeger waren er enkele aanbieders van de scheepshypotheek. Tegenwoordig is dit helaas niet meer het geval, maar dit is wel begrijpelijk. Waar een woning namelijk veelal waarde vasthoudt of stijgt, is dit bij een vaarvoertuig niet het geval. Schepen en boten nemen namelijk eerder in waarde af, waardoor de bank het verstrekken van een hypotheek op een boot als een risico ziet. Hierdoor is de scheepshypotheek zeldzamer geworden en zijn er nog maar enkele aanbieders. Vroeger had je de Rabobank scheepshypotheek en de ING scheepshypotheek, maar op het internet is er niet meer veel te vinden, behalve bij ons natuurlijk ;).

Ad Viseur bureau

Ad Viseur Oversluiten.nl keukentafel

Hoe kan ik een scheepshypotheek krijgen?

Als je een scheepshypotheek wilt gaan afsluiten moet je boot waarop deze hypotheek gevestigd wordt aan bepaalde speciale eisen voldoen. Zo is het verplicht je boot de brandmerken. Dit is niks meer dan dat je schip opgenomen wordt in een register en dus een registratienummer krijgt. Vroeger was het niet mogelijk elk schip te brandmerken, maar gelukkig is daar vandaag de dag geen sprake meer van. Wel is er sprake van verschillende categorieën binnen het brandmerken. Er is verschil tussen boten die gebruikt worden voor binnenvaart, woonboten en boten die ook in het buitenland varen. Deze eerste categorie met boten moeten voldoen aan de B-registratie, de tweede categorie aan de Z-registratie.

Het minimale bedrag voor een scheepshypotheek ligt overigens tussen de €20.000,- en €25.000,-. Je kan bij de meeste aanbieders maximaal 80% van de waarde van het schip financieren. Hierdoor heb je dus ook eigen geld nodig of een andere lening..

Net zoals bij een standaard woninghypotheek, wordt een scheepshypotheek ook afgesloten met behulp van een notaris. Dit betekent dat aan een scheepshypotheek notaris kosten aan verbonden zitten. Bovenop de notaris kosten komen ook kosten van een onafhankelijk taxateur.

Zoals in het eerste hoofdstuk besproken is het ontzettend lastig om scheepshypotheek aanbieders te vinden. Is het toch de moeite om hier naar op zoek te gaan? We leggen je het in onderstaand hoofdstuk uit!

Kan ik beter kiezen voor een scheepshypotheek of een andere financieringsvorm?

In het begin van het artikel hebben we je al verklapt dat de goedkoopste manier om een hypotheek in te zetten voor een boot deze manier is. Wanneer je deze optie echter niet hebt, omdat je bijvoorbeeld geen eigen huis hebt, blijft de scheepshypotheek en de persoonlijke boot lening over als meest aantrekkelijke varianten (in de meeste gevallen, tenzij het gaat om een woonboot of zakelijk financieren).

Hier leggen we de verschillen uit tussen een scheepshypotheek en een persoonlijke lening voor een boot.

Een persoonlijke lening heeft een maximale looptijd van 15 jaar. Dit betekent dat je maximaal 15 jaar hebt om het gehele leen bedrag terug te betalen. Bij de scheepshypotheek is de looptijd ruimer, het kan oplopen tot 4o jaar. Hierdoor heb je lagere maandlasten.

Bij een scheepshypotheek mag je maar een beperkt percentage van de waarde lenen. Vaak rond de 80%. Bij een persoonlijke lening mag je zoveel lenen als jouw salaris en vaste lasten aan kunnen. Dit betekent dat je bij een scheepshypotheek eigen geld bij moet leggen óf een extra lening moet afsluiten.

Bij een persoonlijke lening heb je 0 kosten. Een lening adviseur kan alles namelijk gratis voor je regelen. Bij een scheepshypotheek heb je te maken met taxatiekosten, notariskosten en bemiddel kosten. Dit kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s.

De rente op de scheepshypotheek ligt een stuk hoger dan de rente op een koophuis. Dit komt, zoals in het eerste hoofdstuk aangegeven, dat een schip of boot niet zo waardevast is als een huis, waardoor de bank meer risico heeft. De rente van een scheepshypotheek en een persoonlijke lening zijn ongeveer gelijk aan elkaar. Waarbij de rente van een persoonlijke lening vaak goedkoper uitvalt.

De scheepshypotheek valt, net als een 2e huis, niet onder renteaftrek. Hierdoor heb je geen fiscaal voordeel op je scheepshypotheek.

Al deze redenen maken de keuze voor een persoonlijke lening aantrekkelijker dan een scheepshypotheek.

LET OP: de goedkoopste manier om is echter deze manier.

Ad Viseur blije klanten

Stappenplan scheepshypotheek

  • Lees je in op onze complete boot financieren pagina.
  • Onderzoek welke optie het best bij je past om een boot te financieren.
  • Wil je onderzoeken of een scheepshypotheek mogelijk is? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.
  • Wil je onderzoeken of je een reguliere lening voor een boot kan krijgen? Bereken dan middels onderstaande tool wat je kan lenen!
  • Vraag vervolgens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan om je mogelijkheden te bespreken met een financieel adviseur. Je kan natuurlijk ook een gratis offerte aanvragen als je liever geen advies wil.
  • De adviseur en jij ronden de lening of scheepshypotheek voor je boot af, waarschijnlijk hoef jij alleen wat documenten aan te leveren. De adviseur doet de rest!
  • Jij kan genieten van je nieuwe boot! Gefeliciteerd!

Bereken je maximale lening voor een boot

€ {{ value | convertNumber }}

Vul onderstaand formulier in om een gratis leningsofferte te ontvangen