Let op geld lenen kost geld

Doorlopend krediet

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 0% en de maximale rente 14%.

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 1% en de maximale rente 7%.

U kunt €{{ savingsResult.value }} p/m besparen!

*Dit bedrag kan afwijken afhankelijk van uw persoonlijke situatie
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaaroverzicht te ontvangen
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaarovericht te ontvangen

Wat is doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet kenmerkt zich door een variabele rente en de afspraak van een kredietlimiet. Dit limiet is het maximale bedrag wat je kunt opnemen bij de bank. Met dit kredietlimiet kun je extra gedurende de looptijd van je krediet extra geld opnemen. Je betaalt in dit geval een rentepercentage over je limiet. Wanneer je geld aflost op je krediet, betaal je dus minder geld voor de rente. Maar wanneer je weer geld opneemt, betaal je meteen ook meer rente. Hierdoor heb je geen concrete looptijd van je lening. Je kunt theoretisch de rest van je leven voor je doorlopende krediet betalen.

Kun je oversluiten van of naar een doorlopend krediet?

Kort gezegd, ja! Je kunt bijvoorbeeld je persoonlijke lening oversluiten naar doorlopend krediet of andersom. Doorlopend krediet is voor veel mensen een populaire kredietvorm. Maar omdat de rente variabel is kan het zijn dat deze manier van krediet toch niet de voordeligste keuze is voor jou. Verder is het ook steeds moeilijker om doorlopend krediet af te sluiten, omdat op de lange termijn je steeds minder makkelijk hierop kunt aflossen omdat je kunt blijven opnemen. Hierdoor bieden steeds minder kredietverstrekkers deze mogelijkheid aan, maar het is niet onmogelijk. Ook kun je je krediet meenemen in een hypotheek.

Waarom je doorlopend krediet oversluiten?

Vandaag de dag is het verstandiger om een persoonlijke lening af te sluiten dan een doorlopend krediet. En dat is niet voor niets. Een doorlopend krediet klinkt als een gemakkelijke oplossing door af en toe wat geld bij te lenen. Maar hierin schuilt juist het gevaar. Het opnemen van geld bij een doorlopend krediet lijkt vrijblijvend, maar door het continu opnemen van extra geld zit je al gauw 10 tot 20 jaar langer aan je krediet vast. Hierdoor blijft een doorlopend krediet vaak langer lopen dan nodig is en valt je krediet een stuk duurder uit. Oversluiten naar een persoonlijke lening is vaak dus een verstandige keuze.

Doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening

Vandaag de dag is het verstandiger om een persoonlijke lening af te sluiten dan een doorlopend krediet. En dat is niet voor niets. Een doorlopend krediet klinkt als een gemakkelijke oplossing door af en toe wat geld bij te lenen. Maar hierin schuilt juist het gevaar. Het opnemen van geld bij een doorlopend krediet lijkt vrijblijvend, maar door het continu opnemen van extra geld zit je al gauw 10 tot 20 jaar langer aan je krediet vast. Hierdoor blijft een doorlopend krediet vaak langer lopen dan nodig is en valt je krediet een stuk duurder uit. Gelukkig kan je jouw doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening.

usps oversluiten.nl

Heb ik recht op rentevergoeding bij doorlopend krediet?

Ja, je hebt recht op rentevergoeding bij je doorlopend krediet als je teveel rente betaald bij je kredietverstrekker. Stel, je hebt in het verleden een doorlopend krediet met een rente van 8% afgesloten. De rente wordt aangepast afhankelijk van de ontwikkeling van de marktrente. In 2012 zakt deze marktrente. Een logisch gevolg is dat de bank de 8% ook moet verlagen. Als de verlaging uitblijft of pas later wordt doorgevoerd, betaal je teveel rente over jouw doorlopend krediet. Met een rentevergoeding is het nadeel voor de consument weer op te heffen.

Interbank compensatie

Een goed voorbeeld van wanneer mensen recht hadden op compensatie doordat er teveel rente betaald was, was bij Interbank in 2020. De Franse bank Crédit Agricole is door een Nederlands klachteninstituut op de vingers getikt. De bank biedt onder verschillende namen doorlopende kredieten aan in Nederland. Hieronder valt ook de Interbank. Sommigen Interbank klanten hebben recht op een compensatie, want de bank heeft stiekem of per ongeluk teveel rente in rekening gebracht.

Kun je je doorlopend krediet stopzetten?

Je kunt je doorlopend krediet op meerdere manieren stopzetten. In een doorlopend krediet kun je extra aflossen. Ook mag je de schuld in één keer afbetalen. Dat betekent dat je de lening ook over kunt sluiten naar een andere bank en naar een andere leenvorm. Je huidige bank brengt jou dus geen boeterente in rekening. Je kunt jouw doorlopend krediet opzeggen, overstappen naar een persoonlijke lening én de lage rente voor de gehele tijd vastleggen.

Wij vergelijken 50+ geldverstrekkers op rentes en voorwaarden:

 

 

Kun je je doorlopend krediet meenemen in een hypotheek?

Je kunt je doorlopende krediet meenemen in een hypotheek, maar hier hangen wel enkele voorwaarden aan vast. Je moet voldoende overwaarde hebben op je huis en de rente op het nieuwe deel van je hypotheek is niet fiscaal aftrekbaar. Alleen met een overwaarde willen banken nadenken over het inbouwen van je lening in een hypotheek. Een tweede belangrijke vereiste is dat je de hypotheeklasten volgens de geldverstrekker kunt dragen. Voornamelijk de verhouding tussen schuld en marktwaarde bepaalt het rente aanbod in deze constructie.

Doorlopend krediet oversluiten naar een hypotheek

Je kunt een doorlopend krediet oversluiten naar een hypotheek, ook al koppelen geldverstrekkers daar voorwaarden aan. De rente in een hypotheek is namelijk lager dan de rente in een doorlopend krediet, dus is het oversluiten een interessante optie om te onderzoeken. Door het op deze manier oversluiten van je doorlopend krediet kun je veel geld besparen, maar houd wel rekening met de kosten.

Een hypotheek is de goedkoopste vorm van het lenen van geld. Hiervoor is een goede verklaring. Een hypotheek heeft namelijk de eigen woning als onderpand. Als je niet meer aan je betalingsverplichtingen voldoet, kan de bank jouw huis verkopen om hiermee de schulden (deels) te vereffenen. Een doorlopend krediet kun je oversluiten naar de hypotheek en daarmee de schuld in jouw hypotheek plaatsen, maar je moet wel voldoen aan de voorwaarden.

9.5
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
Deze waardering is gebaseerd op 293 beoordelingen.
Toine
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
23-05-2022
Erik is van het begin transparant geweest over de -on-mogelijkheden en heeft naar teveredenheid de hypotheek overgesloten.Kan niet meer namen invullen om te beoordelen dus doe het langs deze weg. Danny Freije heeft me al jaren geholpen het beste krediet voor mij af te sluiten.Meer dan tevreden over de hulp , service en tijd die er voor je genomen wordt.Prima
Drunen
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star empty
23-05-2022
Snel, vriendelijk contact met kennis van zaken. Nemen uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden. Eerste aanbod was van hypotheekverstrekker waar we gevoelsmatig minder mee hadden. Dit was geen enkel probleem en er werd gelijk naar een alternatief gezocht! Inmiddels alles rond en geregeld!
Anoniem
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
23-05-2022
Goed en duidelijk advies, altijd goed bereikbaar via en mail en telefoon! Zeer tevreden.
Luit
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
23-05-2022
Erik heeft ons erg goed begeleid en gesteund bij het oversluiten van de hypotheek. Hij reageert snel op vragen en geeft prima informatie.
LS
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
 • star full
23-05-2022
Altijd bereid om te helpen of terug te bellen. Geduldig en duidelijk