fbpx
Let op geld lenen kost geld

Geld lenen sinds 1 april - Meer maatwerk en meer kansen

Bereken je oversluitvoordeel binnen 10 seconden!

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 0% en de maximale rente 14%.

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 1% en de maximale rente 7%.

U kunt €{{ savingsResult.value }} p/m besparen!

*Dit bedrag kan afwijken afhankelijk van uw persoonlijke situatie
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaaroverzicht te ontvangen
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaarovericht te ontvangen

Sinds 1 april zijn er nieuwe leennormen. De nieuwe leennormen zorgen voor zowel kansen als teleurstellingen bij veel Nederlanders. Lees in dit artikel alles over de nieuwe leennormen!

Geld lenen sinds 1 april – Meer maatwerk en meer kansen

Sinds 1 april is er iets veranderd bij het afsluiten van een lening. Er gelden namelijk nieuwe leennormen. Sommige mensen kunnen minder lenen op het inkomen, maar de meesten kunnen juist meer lenen. De bedoeling was het beperken van wat je kunt lenen, maar in de praktijk pakt het anders uit.

Er is nu een nieuwe berekenmethode om vast te stellen wat jij op je inkomen kunt lenen, rekening houdende met je vaste lasten en eventuele financiële verplichtingen die ook nog op jouw schouders drukken. Wij nemen je kort mee in de veranderde regels. Wij helpen jou met het afsluiten of het oversluiten van je lening, maar het is voor jou ook handig om te weten wat er nu anders is.

Wat zijn de drie grootste veranderingen?

  • Huiseigenaren kunnen in principe minder lenen op het inkomen. Dat wordt veroorzaakt doordat er nu onderhoudskosten worden meegenomen bij het berekenen van de maximale lening. Ook als je weinig onderhoudskosten maakt, worden deze voor het vaststellen van de maximale lening wel meegerekend.
  • Er is ook een pluspunt waardoor je naar verhouding meer kunt lenen. De meeste geldverstrekkers namen het vakantiegeld en een dertiende maand (winstuitkering) niet mee als een onderdeel van het netto inkomen. Sinds 1 april worden deze inkomsten zeker meegenomen in de beoordeling. Dat is zeer gunstig!
  • Meer vaste lasten worden meegenomen in de berekening van het maximale bedrag op jouw inkomen. Tot 1 april werd er maar beperkt rekening gehouden met vaste lasten. Het maakte bijvoorbeeld geen verschil of je geen auto of juist zes auto’s op naam had. Voor je vaste lasten maakt dit een groot verschil. Ook wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met kosten van kinderopvang als je jonge kinderen hebt.

Ik wil ontdekken wat ik kan besparen

Tip van Ad Viseur

“Het verwachte effect van de nieuwe leennormen is dat de meeste Nederlanders minder kunnen lenen op het inkomen. We merken dat 80% van onze klanten juist meer kan lenen. Dat komt vooral doordat het vakantiegeld van 8% nu wordt opgeteld bij het bruto maandinkomen.”

De strengere leennormen vallen erg mee

Met een inkomen van €3.000 bruto, mag je het inkomen nu verhogen met vakantiegeld. Hierdoor wordt het inkomen €3.240. Dat zorgt voor meer mogelijkheden. Met een eigen woning op je naam verlies je weer een deel van de leencapaciteit door het hogere inkomen. Ook als je een auto bezit lever je weer leencapaciteit in. Onder de streep heeft het vakantiegeld mee kunnen tellen meer effect dan de extra lasten door de eigen woning en door het bezitten van een auto.

Het lenen van geld is nu meer maatwerk geworden

De nieuwe leennormen vragen om meer maatwerk. Werknemers met een huurhuis en verder geen bijzonderheden, kunnen sinds 1 april veel meer lenen. Het is aan onze adviseurs om vervolgens in te schatten of meer lenen ook echt verstandig is. De maandlasten moeten namelijk wel gewoon goed betaalbaar zijn. Het positieve is dat meer lenen voor de meeste mensen mogelijk is. Nu nog kijken of meer lenen ook echt past in het maandelijkse budget. De lening moet namelijk niet zorgen voor torenhoge maandlasten.

Heb je een lening op je naam en wil je lagere maandlasten? De rentes zijn nog steeds bizar laag. Met een gratis en vrijblijvend bespaaroverzicht kom je erachter wat je precies kan besparen. Ook als je een noodzakelijke uitgave moet doen, maar het geld er even niet voor hebt, kunnen we jou helpen. Met een gratis en vrijblijvende offerte maken we inzichtelijk wat je kan lenen, tegen welke maandlasten.

Ja, ik wil het gratis stappenplan