fbpx
Let op geld lenen kost geld

Hoe kun je een privé/persoonlijke lening krijgen als zzp'er?

Bereken wat je kan lenen binnen 10 seconden!

€ {{ value | convertNumber }}

Vul onderstaand formulier in om een gratis leningsofferte te ontvangen

Als zzp’er gelden er andere regels dan voor werknemers met een contract. Ontdek in dit artikel hoe je als zzp’er een lening kan krijgen.

Hoe kun je een privé/persoonlijke lening krijgen als zzp’er?

Door de coronacrisis zijn banken nog kritischer geworden bij het verstrekken van leningen. Banken verstrekken liever een krediet aan een werknemer dan aan een zzp’er. Maar zzp’ers kunnen natuurlijk ook lenen. Hoe krijgen zzp’ers een lening voor privé bestedingen?

Laten we met de deur in huis vallen. Als zzp’er kun je alleen lenen als je minimaal over drie afgesloten jaren de jaarcijfers kunt leveren. Ben je korter dan drie jaren actief? Bij de voordeur van de banken wordt je al weggestuurd, en daar hebben banken (volgens eigen zeggen) een onderbouwde reden voor. Ongeveer 40% van de startende bedrijven haalt het vijfjarig jubileum niet. Door de coronacrisis worden de cijfers waarschijnlijk nog slechter. Met goede cijfers over drie boekjaren is een lening wél mogelijk.

Waar moet je als zzp’er nog meer aan voldoen om een persoonlijke lening te krijgen?

Er zijn meer eisen die banken opleggen. Het eigen vermogen in de zakelijke boekhouding moet groter zijn dan de schulden op de balans. Het zogenaamde vreemde vermogen (zakelijke leningen) mag niet groter zijn dan de waarde van het zakelijk bezit. Door corona krijg je ook nog extra vragen van de bank voordat ze geld uit willen lenen. Uiteraard gaat de corona vragenlijst over de inkomsten in de toekomst. De bank wil inschatten hoeveel last je mogelijk krijgt door de coronacrisis. Ook moet je op de zakelijke rekening genoeg geld hebben om jouw inkomsten nog drie maanden uit te kunnen betalen. Alle eisen voor de zzp’er gelden ook voor andere zelfstandigen, zoals bijvoorbeeld voor een dga.

Ja, ik wil een gratis bespaaroverzicht

Opmerking van Ad Viseur

‘Banken zijn een beetje bang voor zelfstandigen. Dat is jammer, vooral voor de zzp’ers en dga’s die ruggengraat tonen en hun bedrijf door de moeilijke maanden van 2020 hebben geloodst. Goede ondernemers hebben een grotere kans om een crisis te overleven.’

Banken schatten voor zzp’ers een maandsalaris in om de leencapaciteit te berekenen 

De cijfers over de afgelopen drie jaren worden gebruikt door de banken voor het inschatten van een maandelijks inkomen. Aan de hand daarvan wordt berekend of je een persoonlijke lening kunt afsluiten. De manier van berekenen is anders als de cijfers een dalende trend laten zien, dus wanneer de bedrijfsresultaten zijn verslechterd. In dat geval gaat de bank bijvoorbeeld uit van de slechtere jaarcijfers van het laatste jaar. Dit is vanzelfsprekend slechter voor je leencapaciteit, waardoor je een lagere persoonlijke lening kan afsluiten als zzp’er.

Waar ga je het leenbedrag voor gebruiken?

Voor een zakelijke lening gelden er andere eisen dan voor een lening voor privé bestedingen. Banken maken hier ook een duidelijk onderscheid tussen. De bank gaat een getekend bestedingsdoel verklaring van je vragen. Hierin verklaar je dat het geld niet voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt.

Een prive lening krijgen als zzp’er is eenvoudiger met een partner in loondienst

Banken zijn dol op klanten met een vast en regelmatig inkomen. Dus met een partner met een inkomen uit een baan sta je sterker. Vooral als de partner ook nog een vast contract heeft bij de werkgever. Met een tweede inkomen erbij heeft de bank meer zekerheid dat ze het uitgeleende geld ook echt terug krijgen.

Heb je als ZZP’er een te dure persoonlijke lening lopen? Je kan hem gratis oversluiten naar een lagere rente

De laagste rente voor een persoonlijke lening waarbij inkomen uit ondernemerschap meegenomen wordt staat nu op 4,7%. Heb je nu een duurdere lening? Je kunt een nieuwe lening afsluiten en daarmee de huidige dure lening afbetalen. Dit noemen we oversluiten. Het fijne hiervan, dit is volledig gratis. Het lijkt op het eerste oog misschien ingewikkeld, maar dat is het echt niet. Je kan hier alles lezen over het oversluiten van een lening.

We vertellen jou graag alles over het lenen van geld. Wij kunnen eerst voor je berekenen of een bank jou als zzp’er überhaupt wel een persoonlijke lening wil verstrekken. Is dat het geval? Dan nemen wij het regelwerk van je over. We vragen nog een aantal gegevens bij je op, en we kunnen vervolgens de aanvraag indienen. Het advies is gratis en vrijblijvend, dit geldt ook voor het afsluiten van de lening. Je kan hier een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen met een onafhankelijk financieel adviseur.

Ja, ik wil een gratis adviesgesprek