fbpx
Let op geld lenen kost geld

Recht rentevergoeding door te duur doorlopend krediet

Bereken je oversluitvoordeel binnen 10 seconden!

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 0% en de maximale rente 14%.

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 1% en de maximale rente 7%.

U kunt €{{ savingsResult.value }} p/m besparen!

*Dit bedrag kan afwijken afhankelijk van uw persoonlijke situatie
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaaroverzicht te ontvangen
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaarovericht te ontvangen

Wanneer krijg je je rentevergoeding uitbetaald?

 

Je krijgt je rentevergoeding uitbetaald wanneer je contract wordt beëindigd of wanneer je rentevergoeding hoger is dan het uitstaande saldo van je lening. Verder heb je ook recht op rentevergoeding als je lopend krediet te duur is.

Recht op rentevergoeding door een te duur doorlopend krediet

De Franse bank Crédit Agricole is door een Nederlandse klachteninstituut op de vingers getikt. De bank biedt onder verschillende namen doorlopende kredieten aan in Nederland. Sommigen klanten hebben recht op een rentevergoeding, want de bank heeft stiekem of per ongeluk teveel rente in rekening gebracht. Wat houdt een rentecompensatie in?

Wat is het probleem waardoor er rentecompensatie is?

De rente in een doorlopend krediet stijgt als de marktrente stijgt. Door een stijging van de rente hebben banken dus de kans om de rente in een doorlopend krediet te verhogen. Een aantal jaren geleden is de rente sterk gezakt. Dit is doorgaans voordelig voor de consumenten met een doorlopend krediet. In dat geval zakt de rente in de lening namelijk ook. En daar is het misgegaan. De bank heeft de rente niet met de marktrente mee laten dalen, en in sommige gevallen zelfs verhoogd. Twee klanten van de Franse bank hebben hierover een klacht ingediend bij het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (KiFiD), en ze hebben gelijk gekregen. Ze hebben recht op rentevergoeding.

Onder Crédit Agricole vallen onder andere de banken Interbank, Ribank en de Nederlandse Voorschotbank.

Ja, ik wil een gratis bespaaroverzicht

Waardoor ontstaat recht op de rentevergoeding?

Stel, je hebt in het verleden een doorlopend krediet met een rente van 8% afgesloten. De rente wordt aangepast afhankelijk van de ontwikkeling van de marktrente. In 2012 zakt deze marktrente. Een logisch gevolg is dat de bank de 8% ook moet verlagen. Als de verlaging uitblijft of pas later wordt doorgevoerd, betaal je teveel rente over jouw doorlopend krediet. Met een rentevergoeding is het nadeel voor de consument weer op te heffen.

Hoe hoog is de rentecompensatie?

De hoogte van de rentecompensatie kun je helaas niet zelf berekenen. De consumenten met een doorlopend krediet bij een van deze banken moeten zich aanmelden voor de compensatie. Het zou eleganter zijn als de rentecompensatie actief aangeboden werd. Crédit Agricole weet als geen ander wie recht heeft op de compensatie, maar helaas hebben ze ervoor gekozen dat klanten zelf aan de bel moeten trekken. Het is een gemiste kans om een fout goed te maken. De hoogte van de rentecompensatie verschilt per geval. Ook niet iedereen heeft er recht op, volgens de bank.

lening oversluiten berekenen

Tip van Ad Viseur

“Los van deze zaak wil ik je waarschuwen voor doorlopende kredieten. De rentes zijn nu nog laag, maar ze kunnen ook weer gaan stijgen. Met een doorlopend krediet heb je hier last van, want de banken laten de rente in een doorlopend krediet ook stijgen. Kies liever voor een persoonlijke lening met een vaste (lage) rente. Eis dus de compensatie en stap gelijk over naar de bank met het beste voorstel’

Hoe nu verder?

Consumenten die teveel betaalden hebben recht op rentecompensatie. Crédit Agricole heeft zelf al conclusies getrokken en komt met de website Mijnrentevergoeding.nl. Heb je een doorlopend krediet bij bijvoorbeeld Interbank of Ribank? Meld je aan voor de compensatie. Laat jouw recht op rentecompensatie niet lopen!

Wat zijn de voorwaarden voor de rentevergoeding?

Volgens de website van de bank doorloop je 6 stappen voor het krijgen van rentevergoeding. Het zijn de volgende stappen:

  1. Inloggen op Mijnrentevergoeding.nl (Met de inloggegevens van de bank)
  2. Voer de contractnummers in
  3. Controleer het bankrekeningnummer waar je de rentecompensatie op wilt ontvangen
  4. Ga akkoord met het aanbod voor de rentevergoeding
  5. Staat de lening op 2 namen? Beide moeten de stappen doorlopen
  6. afboeking van de rentevergoeding op het uitstaande saldo

Voer stap 4 alleen uit als je het eens bent met de berekende compensatie. Ben je niet tevreden? Neem contact op met de bank en leg jouw bezwaar voor.

Stap 6. Afboeking op lening of bijstorten op uw betaalrekening
Heb je momenteel nog steeds een doorlopend krediet of een persoonlijke lening bij een van de betreffende banken, dan wordt het compensatie bedrag in mindering gebracht op het uitstaande saldo. Dit heeft enkel als gevolg dat de lening of het krediet dus eerder is afbetaald.

Mocht je in het verleden reeds het krediet in kwestie hebben overgesloten naar een andere bank of hebben afbetaald, dan kun je alsnog recht hebben op deze rentecompensatie. Als de lening niet meer bij bijvoorbeeld de Interbank loopt, dan zal het compensatie bedrag op het bij de bank bekende rekeningnummer worden bijgestort.

Gooi het doorlopend krediet de deur uit en sluit je lening over naar de laagste rente

Nu je toch inzicht moet hebben in jouw leningen, kun je ook direct de volgende stap zetten. Ondanks een rentevergoeding kan een lening nog steeds te duur zijn. Gooi het over een andere boeg en laat voor je uitzoeken of het ook goedkoper kan. Teveel betalen wordt niemand blij van. De laagst mogelijke rente is op dit moment 3,6%. Met een persoonlijk bespaaroverzicht zie je direct wat je kan besparen en krijg je de goedkoopste lening!

Meer informatie over rentevergoeding of besparen op je lopend krediet?

Wij kunnen ons voorstellen dat je meer wil weten over rentecompensatie op je doorlopend krediet óf hoe je kan besparen op je doorlopend krediet? >> Vraag hier een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan voor een advies op maat

Ja, ik wil de gratis gids