Let op geld lenen kost geld

Lening oversluiten: de goedkoopste

Waarom wil je de goedkoopste lening bij oversluiten?

Je stelt jezelf bij sommige aankopen van producten en diensten vaak de vraag: wat is de goedkoopste optie? Diezelfde vraag kun je jezelf stellen bij het oversluiten van je lening of krediet. Deze vraag stel je helemaal altijd als producten identiek zijn aan elkaar. En dat is bij een lening óók het geval. Een lening van alle verschillende huisbanken óf een lening van een specialistische bank is precies hetzelfde. Zij lenen allemaal hetzelfde geld uit. Het enige verschil is de rente, en hiermee kan jij de goedkoopste lening krijgen bij oversluiten. 

Factoren voor het oversluiten naar de goedkoopste lening

Je moet het zo zien. Het rentepercentage is het prijskaartje van de lening of het krediet. Maar minstens net zo belangrijk zijn de hoogte van je maandlasten en de looptijd van je lening of krediet. 

Het rentepercentage, de maandlast en de looptijd van je lening of krediet zijn dus factoren die met elkaar te maken hebben om de lening over te sluiten naar de goedkoopste optie. Hoe hoger jouw maandlasten zijn, hoe sneller je klaar bent met het aflossen van je lening of krediet. Ongeacht wat je rente is. Maar als je ook nog eens een lage rente hebt, is het dubbel feest.

Kort gezegd is de goedkoopste lening de lening tegen de laagst mogelijke rente met de hoogst mogelijke maandlasten die je zelf kunt dragen zonder financieel in de problemen te komen. 

Ja, ik wil een gratis bespaaroverzicht

Ad Viseur bureau

 

Ad Viseur persoonlijk contact

Een voorbeeld uit de praktijk: verkrijgen van de goedkoopste lening bij oversluiten

Meneer Coustard en zijn partner hebben €75.000 geleend. Vanwege een tijdelijke verblijfsvergunning moeten zij van de bank binnen drie jaar hun lening afbetalen. Meneer Coustard en zijn partner hebben allebei een goed inkomen. Ze stellen, weliswaar noodgedwongen, een hoge maandlast in. Hierdoor betalen ze uiteindelijk maar €77.900 voor de lening, inclusief de rente. Normaal gesproken zouden zijn zij met een lening over 10 jaar in totaal €90.600 moeten betalen. 

Zo zie je maar. Door de maandlasten op de lening op te hogen, werd de looptijd van de lening korter. En hebben meneer Coustard en zijn partner maar liefst €12.700 bespaard met het oversluiten van hun lening. Zó krijg je de goedkoopste lening na oversluiten.

Hoeveel kan jij besparen bij het lening oversluiten naar de goedkoopste rente? Bereken je besparingspotentieel met de lening oversluiten VOORDEEL calculator

Bereken mijn oversluit voordeel

Let op: wacht niet met inlossen!

Wanneer mensen vragen: wat is de goedkoopst mogelijke lening? Ga in dat geval naar de lening met de laagst mogelijke rente en los zoveel mogelijk in, élke maand. 

Je sluit vaak een lening af voor 10 jaar. Wat veel mensen dan doen, is beginnen te sparen zodat ze hun lening over een aantal jaar in één keer kunnen aflossen. Waarom is dit onverstandig? 

Je betaalt namelijk de rente over het bedrag wat je open hebt staan. Hoe minder je elke maand open hebt staan, hoe minder rente je elke maand hoeft te betalen. Het bedrag dat je elke maand aan de kant zet, kun je dus beter meteen inlossen op je lening. Je betaalt feitelijk gezien de dag na het inlossen al minder rente. Wacht dus niet met inlossen tot het eind van het jaar. 

Stel je kunt €100 extra missen en je lost deze in op je lening van 10 jaar. Dan is jouw voordeel niet €100, maar makkelijk €200. Op twee manieren werkt deze extra inlossing namelijk positief door op het verminderen van je kosten voor de lening: 

  1. Over de €100 die jij deze maand inlost, betaal je de komende 10 jaar geen rente meer.
  2. En de eerstkomende maand gaat er een groter gedeelte van jouw maandlasten naar de aflossing en een kleiner gedeelte naar de rente.

Ja, ik wil een gratis adviesgesprek

Of ontdek precies welke stappen je doorloopt bij het oversluiten naar de goedkoopste lening in het stappenplan

Stappenplan lening oversluiten

Ad Viseur blije klanten

Hoe krijg jij de goedkoopste rente bij het lening oversluiten?

Om recht te hebben op de laagst mogelijke rente zijn er twee factoren van grote invloed. Allereerst is er de risico-analyse waarin de bank onderzoekt in welke mate jij een risico vormt voor de bank bij het terugbetalen van je lening. De bank kijkt hierbij naar de verhouding tussen je inkomen en de maandlasten en maakt een inschatting of jij de maandlasten kunt dragen. Ook een (eerdere) negatieve BKR-codering kan roet in het eten gooien bij het krijgen van een zo laag mogelijke rente.

Het leenbedrag heeft ook impact op de prijs voor jouw lening. Hoe hoger je leenbedrag, hoe lager de rente. Als onafhankelijk tussenpersoon weten wij door onze ruime ervaring dat als je bijvoorbeeld een verbouwing hebt gepland van €24.500, je soms beter €25.000 kunt lenen omdat je dan een lager rentepercentage aangeboden krijgt dan bij een leenbedrag van €24.500.

Daarom is het samenvoegen van je leningen ook zo voordelig.

Ja, ik wil een gratis bespaaroverzicht

Wat is de goedkoopste lening bij oversluiten?

Het antwoord op die vraag is tweeledig. Het is aan jezelf om een eigen financiële buffer op te bouwen, zodat je elke maand kunt inlossen en het liefst zoveel als dat je kunt missen zonder dat je in financiële problemen komt. Je mag tenslotte boetevrij inlossen op je lening. De eerste factor is om de goedkoopste lening te krijgen bij oversluiten, of eigenlijk na oversluiten, is aflossen.

Echter, de belangrijkste factor is een lage rente. Een lage rente zorgt voor de goedkoopste lening bij oversluiten. Hier heb je helaas geen invloed op en het vergt tijd om te zoeken naar de laagste rente. Je kunt deze zoektocht naar de goedkoopste lening bij oversluiten ook kosteloos uitbesteden aan een onafhankelijk erkend financieel adviseur. Zij weten tenslotte wat de goedkoopste lening met de laagste rente is in jouw persoonlijke situatie. Een oversluiting via een onafhankelijk adviseur is altijd gratis.

Ja, ik wil een gratis bespaaroverzicht

onafhankelijke adviseur of huisbank

Oversluiten.nl scoort een 9,2 uit 900+ onafhankelijke reviews! bekijk wat onze klanten zeggen:

ervaring lening oversluiten meneer van Piere

Meneer van Pierre bespaarde ruim €2200,- op zijn lopende lening, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring lening oversluiten meneer Radjie

Meneer Radjie bespaart €135,- per maand op zijn lening. Lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring lening oversluiten meneer Nijmeijer

Meneer Nijmijer bespaarde €7.000,- op zijn lopende lening, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl

Klik hier om alle reviews te bekijken