Let op geld lenen kost geld

Lening oversluiten en bijlenen: rekenvoorbeeld

 

Ideale situatie

Bij het oversluiten van je lening wil je niet alleen een lagere rente, maar zou je soms ook graag nog wat bijlenen. Stel je hebt een lening uit 2018 met rente van 4,1% en er staat €40.000 open. Je zou graag nog een auto financieren. Je kunt dan je lening oversluiten naar 3,9% én €5.000 bijlenen. 

Maar vaker een moeilijke situatie…

Maar stel nou dat je partner of jijzelf gestopt is met werken. Je financiële situatie is dan ongunstiger, want je gaat van tweeverdieners naar een huishouden met een eenverdiener. Je wilt nog steeds €5.000 bijlenen op je openstaande lening van €40.000. 

Ondanks dat de eenverdiener een goed salaris heeft, kan een slecht financieel adviseur je adviseren om een lening van €45.000 aan te gaan met 5,2% rente. Met het argument dat er een inkomen is weggevallen. Je hebt nu die €5.000 nodig om je auto te financieren, dus ben je niet bezig met de rente. 

Maar een eerlijk financieel adviseur ziet dat je de €40.000 het beste kunt laten staan voor 4,1% rente en je de extra €5.000 beter kunt afsluiten op een nieuwe lening met een hoge rente. In plaats van twee leningen samenvoegen en gezamenlijk duurder maken, kun je dus beter de nieuwe lening met hoge rente snel afbetalen en de lening van €40.000 met 4,1% rente laten lopen.

 

kosten hypotheek oversluiten

Verschillende manieren van lening oversluiten en bijlenen

 

Laagste maandlasten

Als je de maandlasten belangrijk vindt, kan het juist wel interessant zijn om in dit voorbeeld de grote en kleine lening samen te voegen. Je kunt dan je maandlasten (opnieuw) uitsmeren over 10 jaar, waardoor je de laagste maandlasten krijgt. Ondanks de hoogte van de rente.

Zelfde maandlasten 

Als tussenoplossing kun je er ook voor kiezen om bij het oversluiten en bijlenen van je lening dezelfde maandlasten te hanteren. Je merkt elke maand geen verschil in de kosten, maar kunt nu wel extra geld bijlenen. Je looptijd van je lening wordt hierdoor langer en zo betaal je over de hele looptijd wel meer rente. 

Zelfde looptijd

Mocht je door lagere maandlasten drie jaar langer over je lening doen, ben je aan het einde van je looptijd dus wel meer geld kwijt. Ondanks de lagere maandlasten. Het is dus de moeite waard om de looptijd van je lening bij het oversluiten niet te verlengen, maar het bijlenen in je huidige looptijd te verwerken.

Let op: deze tip maakt het verschil!

Het oversluiten én bijlenen van een lening is een moment waarop veel mensen een minder verstandige keuze maken. Het is een risico wanneer je weer opnieuw een lening aangaat van 10 jaar of je jezelf een hogere rente laten aansmeren. Je bent meer bezig met de geldwens van nu, dan met besparen voor later.

Je kunt het vergelijken met boodschappen doen terwijl je honger hebt. Je kunt niet goed nadenken, je hebt nú trek en dus denk je niet aan de langere termijn. Pas achteraf bedenk je je dat je veel te veel hebt gekocht.

Ad Viseur blije klanten

onafhankelijke adviseur of huisbank

Lening oversluiten en bijlenen: hoe los je de moeilijke rekensom op? 

Met de wens van het oversluiten naar een goedkopere lening en bijlenen kan de rekensom heel ingewikkeld worden, zoals je al begrepen hebt. Het spreekt dus voor zichzelf dat je hier het beste naar een ervaren financieel adviseur naar laat kijken. Een erkend financieel adviseur deinst niet terug voor de technische en complexe berekening om jou het gunstigste aanbod te kunnen doen. 

Ja, ik wil een gratis adviesgesprek

Om te weten welke stappen je doorloopt in het proces van het oversluiten, hebben we gratis het stappenplan voor jou beschikbaar gesteld met hierin handige en praktische tips voor het oversluiten van je lening

Stappenplan lening oversluiten

Ad Viseur blije klanten

Oversluiten.nl scoort een 9,2 uit 900+ onafhankelijke reviews! bekijk wat onze klanten zeggen:

ervaring lening oversluiten meneer van Piere

Meneer van Pierre bespaarde ruim €2200,- op zijn lopende lening, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring lening oversluiten meneer Radjie

Meneer Radjie bespaart €135,- per maand op zijn lening. Lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring lening oversluiten meneer Nijmeijer

Meneer Nijmijer bespaarde €7.000,- op zijn lopende lening, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl

Klik hier om alle reviews te bekijken