fbpx
Let op geld lenen kost geld

Lening percentage van een lening, hoe werkt dat?

Bereken hoeveel je kan lenen!

€ {{ value | convertNumber }}

Vul onderstaand formulier in om een gratis leningsofferte te ontvangen

De rentes van banken lijken aantrekkelijk, tot je de lening wilt afsluiten. Banken laten de rentes zien die je krijgt onder de ideale omstandigheden, maar meestal voldoe je niet aan het ideale plaatje. Ontdek hier hoe het lening percentage tot stand komt.

Lening percentage van een lening, hoe werkt dat?

In overzichten zie je vaak namen van banken met het lening percentage die ze in rekening brengen voor een lening. De rentes lijken aantrekkelijk, tot het moment dat je de lening wilt afsluiten. De hoogte van de rente voor een lening is namelijk geen vaststaand gegeven. Banken laten de rentes zien die je krijgt onder de ideale omstandigheden, maar meestal voldoe je niet aan het ideale plaatje.

‘Wat betaal ik aan rente?’ is een eenvoudige vraag, maar het antwoord is lang. Er zijn namelijk veel afhankelijkheden waar banken rekening mee houden en je hebt ook nog sterk uiteenlopende rentes per bank. In dit blog lees je waar banken de rente van afhankelijk maken en hoe het lening percentage tot stand komt.

Ja, ik wil de gratis gids

Het laagste lening percentage voor de ideale klant met perfecte omstandigheden

In overzichten van banken zie je vaak zeer aantrekkelijke rentes. Maar eigenlijk moeten ze er een toelichting bij zetten. Als je volgens de normen van de betreffende bank niet perfect in het plaatje past, betaal je een hogere rente. Een bank geeft de laagste rente aan een klant die aan de volgende eisen voldoet:

  • Gehuwd
  • Met een eigen koopwoning
  • Tussen 35 en 55 jaar oud
  • Partners hebben allebei een goed betaalde vaste baan
  • Een grotere lening van meer dan €25.000

Passen niet al deze omschrijvingen bij jou? Dan betaal je een hogere rente of kun je soms zelfs niet lenen bij de bank. Dat komt doordat de geldverstrekker er vanuit gaat dat het risico groter is dan wanneer je bijvoorbeeld alleenstaand bent.

Hoe winstgevend ben je voor de geldverstrekker?

De rente hangt af van het risico, maar ook van de verdiensten. Een lening van €5.000 geeft voor een bank minder risico dan een lening van €50.000. Maar de rente op de hogere lening is normaal gesproken wel lager. Dat komt door de winstgevendheid. Voor 10 leningen van €5.000 maakt de bank hogere kosten dan voor één lening van €50.000. Daarom verstrekken banken het liefst hoge leningen.

lening oversluiten berekenen

Tip van Ad Viseur

“Als je €14.000 nodig hebt, leen dan €15.000 voor een lagere rente en los mogelijk weer van de lening af. Zodra je de lening hebt afbetaald, kun je een kapitaal opbouwen voor toekomstige uitgaven. Met geld achter de hand kun je veel dromen uit laten komen.”

Wat kost geld voor de bank?

Wat natuurlijk ook meeweegt is de rente waartegen een bank zelf geld kan lenen. Door de lage rentestand kunnen banken goedkoop geld aantrekken. Ze kunnen zelfs gratis aan geld komen. Dat maakt het lenen voor de consument ook goedkoper. Maar banken maken natuurlijk wel kosten en ze willen ook nog geld verdienen. Door de lage rentestand is het lenen van geld goedkoop.

Eerlijk inzicht in het lening percentage

Staar je dus niet blind op rente-overzichten van banken. Wij geven jou eerlijk inzicht in het lening percentage en laten zien wat banken jou echt laten betalen. Neem dus vrijblijvend contact op met onze adviseurs voor een persoonlijk advies.

Ja, ik wil een gratis adviesgesprek