Let op geld lenen kost geld

Wat zijn lening maandlasten?

De lening maandlasten, of wanneer je slechts één lening hebt, de lening maandlast, is het bedrag dat je maandelijks aan de leningverstrekker betaalt tot je lening is afgelost. Dit maandelijks bedrag bestaat uit rente en aflossing. Wanneer je een persoonlijke lening hebt is je lening maandlast iedere maand hetzelfde. Wanneer je een doorlopend krediet hebt is je lening maandlast afhankelijk van je openstaande schuld.

Onder de lening maandlasten vallen niet alleen de bekende persoonlijke leningen en doorlopend kredieten bij je huisbank. Onder de lening maandlasten vallen namelijk ook: leningen buiten je huisbank, postorderkredieten, roodstand bij je bank, creditcards, een auto krediet, koop op afbetalingen en flitskredieten. Hoe je dan de maandlasten van je lening kan berekenen staat hieronder uitgelegd. 

Ad Viseur Oversluiten.nl met portemonnee

 

Ad Viseur documenten zoeken

Maandlasten lopende lening of krediet berekenen 

Je kunt de vaste maandlasten van je lening snel achterhalen. Op je bankafschrift staat het bedrag dat je maandelijks aan je bank betaalt voor je lening(en) of krediet(en). Het is verstandig om per lening inzichtelijk te maken wat je maandlasten zijn. Zoals al eerder vermeld is dit niet alleen een reguliere lening of krediet bij je doorlopende bank. Vergeet niet: 

  • Leningen buiten je huisbank
  • Postorderkredieten
  • Roodstand bij je bank
  • Creditcards
  • Een auto krediet
  • Koop of afbetalingen
  • Flitskredieten

Vervolgens kun je eenvoudig je totale lening maandlasten berekenen door alles bij elkaar op te tellen. Het bedrag dat je maandelijks aan de bank betaalt bestaat voor een gedeelte uit rente en voor een gedeelte uit aflossing van je lening of krediet. Hoeveel rente je betaalt over je lening of krediet staat in het contract dat je aan het begin van de looptijd hebt afgesproken. De verhouding tussen rente en aflossing verschilt in elke situatie. Voor een doorlopend krediet vind je deze verhouding in je maandoverzicht van de bank. Voor een persoonlijke lening kun je deze maandelijkse verhouding niet zelf inzien, omdat je slechts een jaaroverzicht van je bank krijgt.

Besparing lening maandlasten

De totale lening maandlast, eventueel bestaande uit meerdere bedragen, is het bedrag waarop je kan besparen. Dit bedrag kan je namelijk, gratis, terugbrengen tot een lening tegen de allerlaagst verkrijgbare rente. We noemen dit de lening oversluiten. Wanneer je slechts één lening hebt is het voordelig om over te sluiten naar de laagste rente. Hierbij geldt, hoe hoger de rente, hoe hoger de besparing. Wanneer er meerdere leningen zijn kan je extra voordeel behalen. Je kan namelijk alles bij elkaar stoppen in één lening. Hierdoor heb je niet meer te maken met hoge rentes op kleine bedragen en doordat je alles hebt gebundeld tot een groot bedrag wordt de rente zelfs lager. Een bijkomend voordeel is dat je één compleet overzicht hebt.

Bereken mijn oversluit voordeel

Lening oversluiten gids

Deze totale leenlasten zijn het bedrag waarmee een onafhankelijke adviseur jou kan helpen om je een zo laag mogelijke last te geven.
Ben je benieuwd wat jij kan besparen op je maandelijkse leninglasten? Met een gratis persoonlijk bespaaroverzicht kom je er eenvoudig achter.

Ja, ik wil een gratis bespaaroverzicht

Oversluiten.nl scoort een 9,2 uit 900+ onafhankelijke reviews! bekijk wat onze klanten zeggen:

ervaring lening oversluiten meneer van Piere

Meneer van Pierre bespaarde ruim €2200,- op zijn lopende lening, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl.

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring lening oversluiten meneer Radjie

Meneer Radjie bespaart €135,- per maand op zijn lening. Lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl

Klik hier om alle reviews te bekijken

ervaring lening oversluiten meneer Nijmeijer

Meneer Nijmijer bespaarde €7.000,- op zijn lopende lening, lees hier zijn ervaring met het oversluiten van de lening en Oversluiten.nl

Klik hier om alle reviews te bekijken