fbpx
Let op geld lenen kost geld

Is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar?

Bereken je oversluitvoordeel binnen 10 seconden!

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 0% en de maximale rente 14%.

Helaas!

Helaas is er voor jou geen geldige berekening mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie.


Wil je graag teruggebeld worden?

Opnieuw berekenen?

Deze rente is niet mogelijk. De minimale rente is 1% en de maximale rente 7%.

U kunt €{{ savingsResult.value }} p/m besparen!

*Dit bedrag kan afwijken afhankelijk van uw persoonlijke situatie
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaaroverzicht te ontvangen
Vul onderstaand formulier in om een gratis persoonlijk bespaarovericht te ontvangen

Is je persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar?

De rente die je betaalt over je persoonlijke lening, kun je in sommige gevallen van je belasting aftrekken. Je kunt je rente over je persoonlijke lening namelijk alleen bij de belasting aftrekken als je deze lening gebruikt voor het aanschaffen of verbeteren van je woning, lees hieronder meer uitleg over wanneer je in aanmerking komt voor renteaftrek.

Wanneer is mijn rente aftrekbaar?

Wanneer je geld leent van een bank betaal je rente. En dit kost geld. In sommige gevallen is de rente op een lening gelukkig wel aftrekbaar. Dit betekent dat je betaalde rente mag aftrekken van je inkomen bij je jaarlijkse belastingaangifte. Hierdoor kan je profiteren van belastingvoordeel en is de lening minder duur.

De rente op een lening is helaas slechts in enkele gevallen aftrekbaar. De rente op een lening is alleen aftrekbaar als het woning aanschaf of woning verbetering als leendoel heeft. Dit betekent dat een lening (een persoonlijke lening of doorlopend krediet) voor bijvoorbeeld je auto, boot, studie of meubels nooit fiscaal aftrekbaar is.

Let op: Niet alle soorten leningen voor woning aanschaf of woning verbetering komen in aanmerking voor renteaftrek. In onderstaande hoofdstukken wordt alles uitgelegd.

Ja, ik wil een gratis bespaaroverzicht

Waarom is een (persoonlijke) lening voor je woning aftrekbaar?

De renteaftrek is in het leven geroepen door de overheid om huizenbezit en het afsluiten van een hypotheek te stimuleren. Als er meer gekocht wordt is dit goed voor de economie. Vervolgens is deze renteaftrek ook doorgezet voor leningen met woning verbetering als bestedingsdoel.

Is de rente voor alle lening types aftrekbaar bij woningverbetering?

De hypotheek en de persoonlijke lening zijn wél aftrekbaar wanneer je leent voor je woning. Bij de rente van een doorlopend krediet is dit niet het geval. Als je een lening afsluit voor woningverbetering is het dus slim om te kiezen voor een persoonlijke lening. Bovendien heeft een doorlopend krediet ook nog eens een veel hogere rente dan een persoonlijke lening. Hierdoor zijn je maandlasten een stuk hoger.

Voor welke woning leendoelen is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar?

Met onderstaand overzicht zie je in een oogopslag of jouw leendoel in aanmerking komt voor rente aftrek op je persoonlijke lening.

rente-persoonlijke-lening-aftrekbaar

Hoe werkt de belasting aftrek bij een persoonlijke lening?

Wanneer je jouw persoonlijke lening gebruikt voor je woning dan is de rente fiscaal aftrekbaar in box 1. Dit betekent dat je de rente mag afhalen van je belastbaar inkomen uit werk en woning. Bij je jaarlijkse belastingaangifte kan je de totaal betaalde rente voor dat jaar invoeren bij je aftrekposten. Je kan de totaal betaalde rente in één keer invoeren. De totaal betaalde rente kan je uit een overzicht van je lopende lening halen.

Tip van Ad Viseur

“In sommige gevallen is de betaalde rente van een persoonlijke lening aftrekbaar in box 3. Box 3 is de belasting box waarin het eigen vermogen wordt belast. Als je een lening hebt van minimaal 3.000,- euro kan je het leenbedrag van je vermogen afhalen. Hierdoor betaal je over een lager bedrag heffing over je vermogen.”

lening oversluiten berekenen

Ben je op zoek naar de goedkoopste persoonlijke lening?

De rentes op persoonlijke leningen variëren flink. Bij grootbanken zoals de Rabobank, ING en ABN-Amro bank betaal je snel een (te) hoge rente, namelijk rond de 5%. Dezelfde lening kan je ook afsluiten bij een gespecialiseerde kredietverstrekker, maar dan tegen een veel lagere rente. Een onafhankelijk financieel adviseur kan rentes regelen vanaf 3,6%. Wil jij ook laag mogelijke maandlasten voor je persoonlijke lening? Via gratis advies van een onafhankelijk financieel adviseur kom je erachter hoe je dit voor elkaar krijgt. 

Wil je weten hoe je kunt besparen op je lopende persoonlijke lening? Wij hebben alles uitgewerkt in onze lening oversluiten gids. Het beste van alles: je persoonlijke lening oversluiten is gratis!

Ja, ik wil een gratis adviesgesprek