Let op geld lenen kost geld

Overwaarde gebruiken voor verbouwing

Als je een verbouwing wil financieren heb je verschillende opties. Alle financieringsopties, met alle voor en nadelen, hebben we voor je uitgewerkt en kan je hier vinden. Op deze pagina leggen we je alles uit over het gebruiken van de overwaarde, oftewel, het verhogen van de hypotheek als financieringsvorm. We gaan op alles in. Van de voordelen en nadelen tot hoe je kan berekenen tot hoever je een verbouwing kan financieren van je overwaarde.

Wanneer kan je een verbouwing financieren van je overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheek. Dit verschil ontstaat doordat jouw woning in waarde is gestegen of doordat je een deel hebt afgelost. Wanneer jouw hypotheek 200.000 euro bedraagt en de waarde van je woning 250.000 euro is, heb je een overwaarde van 50.000 euro. Dit bedrag aan overwaarde kan je gebruiken om een verbouwing te financieren.

Je mag tot 100% van de waarde van je woning financieren via een hypotheek. Als jij je overwaarde wil gebruiken om een verbouwing te financieren geldt de 100% regel ook. Je mag je hypotheek verhogen om een verbouwing te financieren tot het aan 100% van de waarde van de woning komt.

Wanneer jij je overwaarde wil inzetten om een verbouwing te financieren heb je twee opties. Je kan een tweede hypotheek afsluiten of je kan je hypotheek oversluiten. Hiermee kan je besparen op je maandlasten. Een hypotheek adviseur kan een gratis bespaaroverzicht voor je maken.

Bij een tweede hypotheek krijg je een extra leningdeel. Wanneer je je hypotheek oversluit heb je alles binnen één hypotheek. Het is altijd verstandig om te kijken of je kan besparen op je huidige hypotheek lasten wanneer je bezig bent met het financieren van een verbouwing.

In onderstaand hoofdstuk wordt verder toegelicht wat alle voor- en nadelen zijn van het financieren van een verbouwing via je overwaarde op je woning.

Ad Viseur persoonlijk contact

Voordelen

 • Qua rente de meest voordelige manier om een verbouwing te financieren.
 • Veilig leenproduct t.o.v. een doorlopend krediet of verbouwingslening
 • Belastingteruggave in box 1.

Nadelen

 • Een hypotheek adviseur moet werk verzetten om de overwaarde vrij te krijgen. Dit kost helaas geld.
 • Het geld komt pas vrij wanneer de hypotheek volledig is geregeld. Bij een persoonlijke lening kan dit al binnen één dag.

Voor- en nadelen overwaarde gebruiken voor verbouwing

De goedkoopste manier om een verbouwing te financieren is via de hypotheek. De hypotheekrentes liggen namelijk een stuk lager dan de rentes op een lening. Wanneer je een tweede hypotheek wil gebruiken voor een verbouwing heb je echter te maken met hypotheek kosten. Weegt het rentevoordeel niet op tegen de bijkomende hypotheek kosten? Dan is een persoonlijke lening de aantrekkelijkste optie.

Is er niet voldoende ruimte binnen de waarde van je woning en de hoogte van je hypotheek? Dan is de goedkoopste optie om een verbouwing te financieren de persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is namelijk goedkoper én veiliger dan een verbouwingslening of doorlopend krediet. De rentes liggen namelijk hoger op een doorlopend krediet en bij de verbouwingslening van  je huisbank. Die rente op die leen producten beginnen vaak vanaf 4,5%. De rente van een persoonlijke lening is vanaf 3,8%.

Hoe kan ik mijn overwaarde voor verbouwing berekenen?

Zoals al eerder aangegeven mag je tot 100% van de waarde van de woning lenen. Dit betekent dat je totale hypotheeksom tot 100% van de waarde van de woning mag zijn. Je kan eenvoudig berekenen hoeveel ruimte je hebt om je overwaarde te gebruiken om een verbouwing te financieren. Je haalt het huidige openstaande hypotheek bedrag af van de waarde van je woning. Het bedrag dat overblijft is de overwaarde waarmee je een verbouwing kan financieren.

Ben je nog niet zeker of een persoonlijke lening of financiering via de hypotheek voordeliger of beter voor je is? Een financieel adviseur kijkt het gratis en vrijblijvend voor je na.

Belastingvoordeel overwaarde gebruiken voor verbouwing

De rente over de hypotheek is aftrekbaar in box 1. Hierdoor krijg je van de belastingdienst voordeel. Dit voordeel krijg je sowieso wanneer je een hypotheek hebt, maar het bedrag dat je vrij maakt uit je overwaarde voor de verbouwing komt daar dan nog eens bovenop, waardoor je extra renteaftrek hebt.

Alleen bij een doorlopend krediet heb je geen belastingvoordeel op een lening voor een verbouwing.

kosten hypotheek oversluiten

Stappenplan overwaarde gebruiken voor verbouwing

 1. Lees je in op onze complete verbouwing financieren pagina.
 2. Onderzoek welke optie het best bij je past om je verbouwing mee te financieren.
 3. Weet je niet zeker welke financiering het beste bij je past? Middels een gratis en vrijblijvend adviesgesprek kom je er achter.
 4. Met een gratis offerte krijg je via de mail inzichtelijk aangeleverd wat je mogelijkheden zijn.
 5. De adviseur en jij ronden de hypotheek voor je verbouwing af, jij hoeft slechts een paar documenten aan te leveren. De adviseur doet de rest!
 6. Jij kan genieten van je verbouwing!